Stor stærke tyre kan nemt ødelægge og slide traditionelle kobørster op. Nu har virksomheden Cowbrush udviklet en særlige stærk og strid tyre-børste.

Kobørster er lig med dyrevelfærd i stalden. Nu har producenten Cowbrush i Vejle udviklet en børste specielt udviklet til store stærke og tunge dyr som tyre og okser. Børsten hedder Mammut for at understrege, at børsten er særlig robust og holdbar.

- De øvrige børster er for fleksible og bløde til de helt store dyr. De har så helt enorme kræfter, og det er vores mammut-børste bygget til at kunne modstå, fortæller Carsten Papuga, indehaver af og udvikler i Cowbrush.

For cirka fire år siden gik Cowbrush ind på markedet for kobørster. Virksomheden har i mange år produceret børster til vaskehaller til lastbiler. Men ved lidt af et tilfælde og gennem kontakter gik virksomheden igang med at udvikle kobørster.

- Vi har rigtig travlt og ser et stort potentiale i kvægbranchen, der efterspørger kvalitetsbørster, der er slidstærke, fortæller virksomhedsejeren.

rich-media-1
Cowbrush har et bredt sortiment af kobørster. Den forrest har navnet Molly og bruges til malkekøer. Foto: Marianne Nørmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ny lovgivning

I 2022 kommer der ny lovgivning på området for dyrevelfærd. Det bliver lovpligtig at montere mindst en roterende børste for hver 50 malkekvæg. De økologiske bedrifter skulle allerede sidste år tilbyde køerne kobørster, fortæller indehaveren.

De fleste børster i sortimentet er udviklet i samarbejde med landmænd og netop de store mammut-børster er også produceret på efterspørgsel.

Carsten Papuga fortæller, at Viking Genetics i øjeblikket er i gang med at teste disse mammut-børster i tyrestalden.

Som noget nyt tilbyder Cowbrush landmændene en app, der kan styre kobørsterne i stalden. App'en kan justere hastighed og tryk på børsten.

- Den giver mulighed for, at landmanden kan registrere, hvor meget den enkelte børste bliver brugt, og på den måde kan han placere børsten i stalden, hvor det giver bedst mening, fortæller Carsten Papuga.