I Vegetarisk Forening er de ikke enige med Rasmus Dalsgaard, der i en leder på Maskinbladet.dk skrev, at vegansk kost kan skade børn.

Maskinbladets leder 7. december var fyldt med en række misforståelser og vildledende påstande om vegansk kost og i særdeleshed vegansk kost til børn. Men hvad siger eksperterne egentlig?

Den nordamerikanske diætistforening, som har over 100.000 medlemmer og dermed er verdens største, ser positivt på vegansk kost til spædbørn: "Veltilrettelagt vegetarisk, inklusive vegansk, kost er egnet i alle livets stadier, inkl. under graviditet, amning, for spædbørn, børn, unge, ældre og atleter".

Myndighederne i Sverige, Norge og Storbritannien er ikke imod vegansk kost til spædbørn, men vejleder konstruktivt i, hvad man skal være opmærksom på, hvis man har valgt at leve på den måde.

Vores naboer blåstempler det

Sverige og Norge følger De Nordiske Næringsstofanbefalinger. I disse står der, at veltilrettelagt vegansk kost godt kan tilfredsstille små børns næringsbehov. Kosten skal blot, hvis man også lever vegansk derhjemme, suppleres med B12-tilskud (hvilket alle veganere skal have) og D-vitamin (hvilket alle børn under 2 år, ikke kun veganere, skal have).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Myndighederne i Danmark skriver, at vegansk kost til børn under to år "kan ikke anbefales". De anerkender dog samtidig, at det kan lade sig gøre at ernære sit barn vegansk, hvis barnet får tilskud af B12-vitamin og ammes (eller får modermælkserstatning) til barnet fylder to år, og hvis man søger vejledning hos en diætist.

Sundhedsstyrelsen skriver direkte, at "anbefalingerne baserer sig på given evidens og best practice, som er tilpasset danske traditioner, vaner og kultur". Når myndighederne i Danmark er forbeholdne, er det således fordi, at vi er præget af en madkultur, hvor det animalske plejer (eller rettere plejede) at være i centrum. Forbeholdet skyldes ikke en bekymring for de tusindvis af veganske forældre, som sætter sig ind i spædbørnsernæring. Det skyldes derimod en bekymring for de ganske få, der ikke gør det.

Allan Lund fra Rigshospitalet oplever, ifølge hans udtalelser for nylig til TV2, at cirka et eller to veganske børn om året indlægges på Rigshospitalet med fejlernæring, fordi forældrene ikke var opmærksomme på B12 ? og det var sundhedsplejerskerne således antageligvis heller ikke. Men det skal landets tusindvis af andre veganske familier naturligvis ikke bøde for. Det er ikke desto mindre det, der sker i den nuværende hetz mod veganske børnefamilier.

Danske Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening blev grundlagt af læger i 1896 og har arbejdet med plantebaseret ernæring lige siden da. Vi rådfører os den dag i dag med læger, diætister og forskere med solid viden om plantebaseret ernæring.

Vi kontaktede i øvrigt allerede for fem år siden myndighederne for at gøre opmærksom på, at der manglede vejledning på dette område. I mangel af handling fra myndighedernes side udgav vi så for tre år siden en grundig vejledningspjece i samarbejde med en klinisk diætist med speciale i plantebaseret kost.

Dermed sikrer vi, at familierne får den oplysning, som er nødvendig, når man spiser på en måde, der adskiller sig fra flertallet. Det er det eneste ansvarlige at gøre - og det er det, man gør i vores nabolande.

Den veganske mor, som medvirkede i et TV-indslag, og som Maskinbladets lederskribent havde travlt med at nedgøre, er forresten lægestuderende og velorienteret om plantebaseret kost til børn.

I øvrigt spiser 90 % af danskerne ifølge Sundhedsstyrelsen for lidt frugt og grønt. Overvægt er et stigende problem også blandt børn og unge, og senere i livet venter en betragtelig risiko for alvorlige sygdomme. Ifølge Fødevarestyrelsen nedsætter en vegetarisk kost, sammenlignet med en vestlig gennemsnitskost, risikoen for kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft.

Det ville være prisværdigt, hvis Maskinbladet ville undgå at tage del i vildledningen om plantebaseret kost. For det bidrager til, at store dele af det danske landbrugserhverv fortsætter sin tornerosesøvn, mens den plantebaserede udvikling drøner derudaf i resten af verden. Det har de danske landmænd ingen gavn af.