Et bredt sammensat panel brugte Folkemødet til at diskutere de 25 visioner og anbefalinger til miljø- og fødevareministeren, som regeringens økologiske erhvervsteam fremlagde i april.

Det økologiske erhversteam var en følge af Fødevare- og landbrugspakken, og målet med anbefalingerne er, at de skal bidrage til at styrke en markedsdrevet udvikling af den økologiske sektor i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er mange områder inden for økologi, hvor vi ved for lidt.

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen, Landbrug & Fødevarer

Og på et møde torsdag i Landbrug & Fødevarers telt blev nogle af anbefalingerne trukket frem som særligt vigtige.

Behov for udvikling

Formand for erhvervsteamet var Henrik Biilmann, direktør i Friland, og han prioriterer udvikling af den danske økologi meget højt.

- Vi skal fortsat være verdensmestre, og det kræver udvikling, sagde han.

Eksempelvis ser han et behov for udvikling af racer, der er bedre egnet til økologisk produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores slagtegrise er baseret på en konventionel produktionsgren, og jeg ser et potentiale i at udvikle grise, der er bedre egnet til den økologiske produktion, sagde han.

Det er et sysnpunkt, som også Enhedslistens Maria Reumert Gjerding slog til lyd for.

Henrik Biilmann mener desuden, at det er vigtigt med støtte til små virksomheders produktudvikling, fordi de ikke selv har ressourcer til det.

Som eksempel på en værdifuld støtte, som også kommer små økologiske virksomheder til gavn, nævner han støtten til en fælles dansk udstilling på den store, tyske økologi messe Biofach.

- Eksport vigtig, hvis vi vil mere økologi, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi ved for lidt

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen, Landbrug & Fødevarer, var helt på linje med Henrik Biilmann og Maria Gjerding.

Han mener også, at der skal forskes og udvikles mere inden for økolgisektoren.

- Vi skriger efter viden. Der er mange områder inden for økologi, hvor vi ved for lidt, siger Hans Erik Jørgensen.

Han tilføjer, at det eksempelvis gælder inden for råvarerne, hvor mere viden kan fremme råvareproduktionen.

- Vi har brug for flere økologiske planteavlere, så vi kan lave flere råvarer i Danmark og vi skal kunne skaffe næringsstoffer til planteavlerne, nævner han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtjeningsevne vigtigt

Fra den finansielle sektor var prioriteringen en smule anderledes.

Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit mener, at det allervigtigste er, at den økologiske sektor har indtjeningsevne, og at der er forudsigelighed.

- Derfor er det vigtigt, at økologien er markedsdrevet og konkurrencedygtig, sagde han og pegede på, at en betydelig vækst i eksportandelen derfor er vigtig.

- Fra finanssektorens side ser vi også på, at økologisk produktion er mere risikofyldt. Man har ikke mange af de konventionelle midler og metoder til rådighed og skal derfor være en endnu bedre driftsleder, sagde Poul Erik Jørgensen.

Ligestilling

For at sikre en reel markedsdrevet udvikling anbefaler han desuden, at der sker en ligestilling mellem støtten til økologisk produktion og konventionel produktion, og at han havde derfor gerne set, at noget af den økologiske støtte i stedet overføres til forskning og udvikling, som han også anerkender behovet for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han slår dog til lyd for, at den økologiske produktion støttes i omlægningsfasen, fordi der her er særlige udfordringer.

For at sikre størst mulig forudsigelighed for landbrugserhvervet i almindelighed ser Poul Erik Jørgensen gerne det, han kalder pænt brede politiske forlig.

- Det er vigtigt, fordi landbruget opererer med lange tilbagebetalingstider, siger han.