Lyt til artiklen:

Mobile stalde øger dyrevelfærden og mindsker kvælstofbelastningen

00:00
Hastighed: ???x
02:24

150 grise er flere gange dagligt flyttet i et mobilt anlæg til nyt græs, så de har mulighed for at udforske og søge efter føde i jorden. Samtidig har de i vognen foder og tør halm at ligge i. Grisene benytter sig af at kunne være ude hele året, og projektet viser, at de tilsyneladende er mere ude end økologiske grise i stalde med udeareal. Det viser adfærden hos et repræsentativt udsnit af cirka 5.200 grise i løbet af det 4-årige projekt.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I vores forsøg har grise kunnet dække op til 30-40 procent af deres energi- og proteinbehov ved at æde græs eller andre foderafgrøder på marken, forklarer seniorforsker Anne Grete Kongsted.

Samtidig har der blandt grisene i projektet været få tilfælde af sygdom, en lav forekomst af diarre og en lav dødelighed, og smågrisene har ikke haft brug for medicinsk zink.

Lavere kvælstofbelastning og kraftige efterafgrøder

- Kvælstofbelastningen i det mobile system er mindre end i økologiske farefolde, blandt andet fordi gødningen fordeles mere jævnt i jorden. Udvaskningen kan mindskes yderligere ved at øge arealet pr. gris ved hyppige flytninger, forklarer seniorforsker Ib Sillebak Kristensen.

Grisene indarbejder delvist deres gødning i jorden, og derfor forventes en lav fordampning af ammoniak. I projektet har efterafgrøder vist en kraftig og imponerende vækst, der dokumenterer et højt niveau af næringsstoffer efter grisene. Forslag til efterafgrødeblandinger, der vil kunne benyttes på marker med mobile grise, er udarbejdet i projektet.

- At have grise i mobile anlæg er lovende og viser en mulig vej fremad, men der skal skabes mere erfaring i praksis. Det er interessant, hvis vi kan nå frem til et system, som både tilgodeser dyrenes naturlige behov og instinkter, og samtidig er miljømæssigt forsvarligt og økonomisk realiserbart for landmanden. Integreres systemet på planteavlsbedrifter, forventes det også at kunne binde mere kulstof og levere næringsstoffer og højere udbytter, konstaterer projektleder Lone Andreasen fra Økologisk Landsforening.