Unia MXL-serien er en liftophængt spreder til en fornuftig pris og med hydraulisk udmadning.

Polske Unia producerer stort set alle former for landbrugsmaskiner, men i Danmark har vi dog fortrinsvis kun set plove, discharver og enkelte såmaskiner fra Unia, som importeres og forhandles af Jens Lübeck ApS.

Nu er der dog også mulighed for at se nogle af den polske producents gødningsspredere.

- Unia har producerede gødningsspreder i mange år, og i dag strækker produktprogrammet sig fra 1.200 liter i liften til 8.000 liter i en bugseret udgave, forklarer Morten Lübeck, fra den danske importør, Jens Lübeck ApS.

- Vi koncentrerer os dog i første omgang om MXL-serien, som strækker sig fra 1.200 til 3.000 liter i liften, som har en række fordele, fortæller han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hydraulisk udmadning

Udmadningen på MXL-serien sker ved hjælp af en snegl, som trækkes hydraulisk.

- Det er en stor fordel, at systemet dermed ikke er så følsomt overfor klumper og lignende, fortæller Morten Lübeck.

Hver udmader kan også frakobles, og det giver mulighed for en form for sektionsafblænding.

- Sprederen leveres ikke med sektionsafblænding med GPS-teknologi på nuværende tidspunkt, men det arbejdes der på i øjeblikket.

Chaufføren kan fra kabinen dosere hastigheden på udmadningen i tre trin:

- Da der sidder en oliemotor til hver udmader, så har chaufføren mulighed for at drosle oliemængden ned i tre niveauer fra sprederens terminal. Det hele foregår med 10 procent reduktion fra udgangspunktet, og dermed kan der opnås en 30 procent drøvling af olien, og dermed en mindre spredemængde til eksempelvis kilekørsel.

rich-media-1
Med den hydrauliske udmadningen, kan olieflowet til oliemotoren reduceres i tre trin, hvor spredemængden dermed ændres. Foto: Unia.

Fra 10 til 36 meter

Sprederen er udarbejdet i mange rustfrie dele på blandt andet spredetallerkener, udmadning, og spredevinger.

- Som standard leveres maskinen der tre forskellige spredevinger.

Arbejdsbredden på maskinen går fra 10 til 36 meter, og model 1600 med 1.600 liter rumindhold i sprederen vejer blot 410 kg i tom tilstand.

Elektronisk overvågning

Hele maskinen overvåges elektronisk og der er mulighed for at køre sprederen over traktorens ISO-BUS-skærm, eller ved hjælp af Unias egen UTS ISO-BUS-terminal, som produceres af Müller-Elektronik.

- Sprederen har et elektronisk 'indsånings-program', hvor chaufføren blot indtaster det ønskede antal kilo pr. hektar, og sprederen kører en elektronisk prøve, som efterfølgende vejes, og tallet indtastes i terminalen, hvorefter maskinen tilpasses behovet, forklarer Morten Lübeck.