Lyt til artiklen:

23-årig købte egen bedrift på rekordtid

00:00
Hastighed: ???x
05:38

Det har kostet tusindvis af arbejdstimer og ikke mindst krævet en nøjsom opsparing at kunne føre drømmen om at blive selvstændig landmand ud i livet.

Men for 23-årige Ole Sejersen er drømmen netop gået i opfyldelse, efter han for nylig har overtaget nøglerne til svineproduktionen Hørbygaard ved Højslev nær Viborg. Og så var det endda rekordhurtigt - blot 10 dage gik der, fra virksomhedsrådgiveren i første omgang regnede på casen, til underskriften blev sat, skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo kulminationen på en hel opvækst, hvor jeg har vidst, at jeg skulle være selvstændig landmand - det er fantastisk at nå hertil, og jeg er sikker på, at det er det helt rigtige, lyder det fra Ole Sejersen, der nu kan kalde sig ejer af en bedrift med 850 søer, der producerer 30.000 smågrise årligt til eksport.

Egentlig var Ole Sejersen et halvt år inde i uddannelsen som Agro Business Manager på Erhvervsakademiet.

- Det var naturligvis meningen, at den skulle færdiggøres, men jeg havde hele tiden sagt til mig selv, at hvis den rigtige bedrift kom til salg i området, så skulle jeg gå efter den. Det kom den så ud af det blå, og derfor måtte jeg jo slå til, siger han.

Sparede op i lejet stald

Lige siden han fra barnsben hjalp til på sine forældres store gård med 1.150 søer og 40.000 årlige slagtesvin, der ligger små 20 km væk fra den nyerhvervede ejendom, er Ole Sejersen gået benhårdt efter at skulle være en aktiv del af landbruget

Og selvom han kun har været uddannet landmand i tre år, så har han i den tid både arbejdet på en svinebedrift såvel som startet sin egen produktion op i en lejet slagtesvinestald. Netop beslutningen om at starte op i en lejet stald har været udslagsgivende for at kunne sætte underskriften på sit helt eget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har i flere år arbejdet rigtig meget for mine forældre for at spare op. Men i januar 2020 lejede jeg et slagtesvineanlæg, hvor jeg producerede 12.000 slagtesvin. Jeg kunne se, at priserne var gode, og med de daværende foderpriser ville det give penge med det samme. Jeg var dog lidt uheldig, da noteringen faldt i perioden, men jeg tjente stadig fint, og det gav et løft til opsparingen, siger Ole Sejersen, der fortæller, at han nu har ansat sin kammerat til at fortsætte driften i den lejede stald, ligesom der er kommet endnu en lejet slagtesvinestald til.

Vil være full-line

Planen er, at den nyligt overtagede bedrift skal rumme både smågriseproduktion såvel som slagtesvin allerede til efteråret, hvor godt 15.000 smågrise skal fedes op.

- Målet er at være full-line, så jeg ikke er afhængig af andre, og priserne over tid vil være mere stabile. Jeg kommer ikke til at få de høje pris-tinder, men omvendt ryger jeg forhåbentlig heller ikke helt ned i bunden. Mine forældre har altid været full-line, og derfor er det oplagt, at jeg også går den vej, siger Ole Sejersen og fortsætter:

- Planen er selvfølgelig også, at jeg skal overtage deres bedrift om 10-15 år. Men mine forældre er der ikke endnu, så der er lige lidt tid at løbe på, siger Ole Sejersen med et smil.

Stor villighed i banken

At få styr på finansieringen var ikke overraskende den helt store udfordring for den unge landmand. Men det gik over al forventning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi var usikre på, om bankerne og realkreditinstitutterne kunne se idéen i at låne pengene ud. Men faktisk var de mere villige, end jeg overhovedet havde forestillet mig. Det hænger måske også sammen med, at jeg har en klar strategi om at afdrage så meget på gælden som muligt, så jeg står stærkere, hvis der bliver behov for likviditet, siger han.

Netop de tårnhøje ambitioner og flotte produktionsresultater i den lejede slagtesvinestald har sammen med opsparingen været udslagsgivende i banken, fortæller virksomhedsrådgiver Jesper Høgsted fra Velas, der har hjulpet Ole Sejersen med etableringen.

- Ole har hele livet vidst, at han ville være selvstændig, og det giver god respons ude i bankerne. Han kommer naturligvis med en sum penge, men han har også en uddannelse og ikke mindst bevist - på trods af sin beskedne alder - at han tør lægge hånden på kogepladen og rent faktisk levere nogle virkelig flotte resultater i sin egen stald. Og det giver altså pote, siger Jesper Høgsted, der har mange års erfaring med etableringer af unge landmænd.

Udlev drømmen

Jesper Høgsted vurderer også, at der stadig er rig mulighed for at kunne udleve drømmen om at være selvstændig landmand - også selvom markedet lige nu er dyrere, end det har været.

- En del ejendomme - især på svinesiden - er måske skruet lige lovligt op i pris, fordi landmændene har haft nogle gode år. Men uagtet, så er det altid muligt at kunne få sin egen bedrift og lave en god forretning ud af det, hvis man ellers har grebet det rigtig an, og man bl.a. i banken kan levere bevis for sine evner såvel som en opsparing, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Høgsted peger på, at det eksempelvis handler om at have en knivskarp strategi og fokusere på det, man er god til, og som kan falde direkte ned på bundlinjen.

- Hvis man er god til at passe dyr, så skal man bruge sin tid i stalden og lade være med at køre for meget rundt på et lille stykke jord. Nogle kan gøre begge dele, men min klare anbefaling er, at man i starten helliger sig ét område og fokuserer på det, der giver penge, siger Jesper Høgsted og afslutter:

- Det allervigtigste er næsten, at man omgiver sig med dygtige folk, som virkelig kan deres kram. Ansæt dygtige folk, der kan give sparring og udvikling, og få dig så et gårdråd, som professionelt kan være med til at tage de store beslutninger. Men lad være med at sætte din kammerat eller nabo i det - det skal ikke være en tantebestyrelse, der bare nikker. De skal være med til at sætte retningen for din bedrift de næste mange år frem, afslutter han.