Lyt til artiklen:

Griseproducenter finder løsninger på udfordringer

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Klokken 8 d. 7. juni sad 30 griseproducenter og andre branchefolk klar hos Agri Nord i Aalborg. Opgaven var at finde løsninger på den danske griseproduktions udfordringer, skriver AgriNord i en pressemeddelelse.

Det er Tænketanken Frej, der for fjerde gang rejser landet rundt for at få landmændenes egne løsningsforslag, i stedet for at producenterne får presset en lovgivning ned over hovedet, som måske slet ikke er mulig at føre ud i livet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet er, at griseproducenterne tager fremtiden i egne hænder, for det er dem, der er bedst til at finde løsningerne. Det her er politik vendt på hovedet. Hvad kan I selv gøre, og hvad kan politikerne gøre for at hjælpe på vej, sagde stifter af og direktør i Tænketanken Frej, Iben Krog Rasmussen.

Løsningerne fandt deltagerne frem til under en workshop, hvor de arbejdede med udfordringerne indenfor dyrevelfærd, legitimitet og klima, miljø og biodiversitet.

Politisk handling

Folketingsmedlemmerne Bjarne Laustsen (S) og Marie Bjerre (V) var inviteret med for at høre, hvad griseproducenterne forslog.

- Jeg er imponeret over, at I selv er med til at finde løsninger på udfordringerne, så erhvervet har en fremtid. Vi skal have en stor og bæredygtig svineproduktion. Det ved man, når man er fra Nordjylland, hvor landbrug og fiskeri har stor betydning, sagde Bjarne Laustsen.

Også Marie Bjerre roste deltagerne og arrangørerne for initiativet. Hun hæftede sig blandt andet ved forslaget om, at CO2-gevinster skal tilskrives griseproducenten, og at den almene borger i samfundet mangler oplysning og fakta om erhvervet. Herunder blandt andet hvad det betyder for samfundet og samfundsøkonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er afgørende, vi undgår at få en stemning af, at vi ikke har brug for erhvervet, for hvis det sker, kan man jo frygte, at det kan gå griseproduktionen, som det gik minkene, siger hun. Når Tænketanken Frej har indsamlet alle de gode inputs fra landmændene i Agri Nord og to andre landboforeninger, bliver de overleveret ved et event formodentlig på Christiansborg, hvor løsningerne bliver videregivet til relevante ordførere og ministre.

Noget for noget

Der var mange forslag til, hvordan griseproducenterne kan byde ind på fremtidens dagsorden.

Der var forslag om mere hjemmeavlet protein, udvikling af staldsystemer med større fokus på dyrevelfærd, ophør med kastration og bedre kommunikation om, hvad der sker i den danske griseproduktion.

Men hvis griseproducenterne gør disse tiltag, forventer de også noget til gengæld.

- Det gælder for eksempel ved naturtiltag. Hvis vi skal lave mere natur, så skal vi have en lovgivning, der tager højde for, at vi ikke får restriktioner på bedriften for at lave naturtiltag, siger formand i Agri Nord, Carl Christian Pedersen, der selv deltog i work shoppen.

rich-media-4
De to folketingspolitikere Marie Bjerre (V) og Bjarne Laustsen (S) deltog begge i workshoppen. Pressefoto: AgriNord.