Lyt til artiklen:

Efterlyser lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Abonnementsartikel

Der er ganske få EU-borgere at få, men firkantede regler og lange sagsbehandlingstider gør det vanskeligt at ansætte folk fra lande udenfor EU.

Landboforeningen Agri Nord lempeligere regler på området. Det er for øjeblikket et alvorligt problem for landmændene at skaffe arbejdskraft, mener Agri Nord.

Der er få danskere eller andre EU-borgere, der ønsker job i landbruget, og de borgere fra lande udenfor EU, der gerne vil, har meget svært ved at få arbejde i Danmark. Det skyldes reglerne på området, skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

- Vores medlemmer har store problemer med at skaffe arbejdskraft, og i landbruget arbejder vi med levende dyr og planter, som vi ikke bare kan bede vente, hvis vi ikke finder nogle an-satte, siger Henrik Dalgaard Christensen, der er næstformand i Agri Nord.

Hos Agri Nords afdeling for HR og Rekruttering har de ansatte problemstillingen helt inde på livet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vittus Bernlow, der er leder for afdelingen, står lige nu med en næsten tom CV-bank, og han har otte landmænd, der akut står og mangler arbejdskraft.

- Vi kan simpelthen ikke skaffe nogen. Eleverne på landbrugsskolerne har stort set alle job, og de minkavlere, der mistede deres farme, har også alle fået arbejde lynhurtigt, fortæller han.

Endnu en henvendelse til politikerne

Henrik Dalgaard Christensen har derfor rettet henvendelse til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg for at få lempet nogle af de regler, der er for udenlandske ansatte.

- Det er vigtigt, at vi kan opretholde vores produktion, og det kræver altså, at vi har adgang til arbejdskraft, siger han. Blandt andet er der en regel om, at de maksimalt må have en praktikplads-ansættelse i 12 måneder. Den periode vil han gerne have forhøjet til 18 måneder.

Det er i dag muligt at søge om forlængelse til 18 måneders ophold, og Henrik Dalgaard Chri-stensen foreslår, at den første tilladelse, gives til 18 måneder fra starten, så der ikke skal bru-ges tid på at søge om forlængelse.

Smidigere sagsbehandling

Det er også besværligt og omstændigt at søge om forlængelse af praktikperioden, oplever landboforeningen. Man kan tidligst søge om forlængelse tre måneder for praktikperioden udløber, men det er langt fra sikkert, at forlængelsen er godkendt indenfor tre måneder. De ansatte må ikke arbejde, før de har tilladelsen, skriver Agri Nord.

- Det betyder, at de så bare må sidde og vente, siger Henrik Dalgaard Christensen.

Han frygter, at de mange besværligheder omkring at arbejde i Danmark rygtes, så udlændinge udenfor EU vælger at tage andre steder hen for at arbejde.

- Det kan sagtens betyde, at vi bliver fravalgt, og på den måde vokser og vokser vores problem bare, siger han.