Ifølge den nye bekendtgørelse skal man ved salg af ?fødevareproducerende dyr? informere aftageren af grisene, hvis der er dyr, der er blevet behandlet med medicin.

- Det må være en fejl. Sådan siger Kim Heiselberg, der er formand for Danske Svineproducenter.

Udtalelsen kommer som en reaktion på en ny bekendtgørelse omkring medicin til dyr, der trådte i kraft den 14. december.

Ifølge den nye bekendtgørelse skal man ved salg af fødevareproducerende dyr informere aftageren af grisene, hvis der er dyr, der er blevet behandlet med medicin, og i så fald hvornår tilbageholdelsestiden udløber. Dokumentationen for, at man har gjort det, skal man opbevare i fem år.

Administrativt bøvl

- Det giver os noget administrativt bøvl, som i mine øjne er helt unødvendigt, når vi taler om smågrise, siger han og henviser til formålet, der fremgår af vejledningen til bekendtgørelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

"Formålet hermed er at sikre, at dyret ikke sendes til slagtning, og at der ikke leveres produkter fra dyret til humant konsum, inden tilbageholdelsestiden er udløbet? .

- Det giver ingen mening, når vi taler om smågrise, der jo som udgangspunkt har mindst et par måneder til slagtning. Derfor må vi vælge at tro, at det er fejl, at man har glemt at undtage smågrise fra det her, siger Kim Heiselberg.

Formanden håber ikke, det er bevist benspænd fra myndighedernes side i en tid, hvor smågriseproducenter i forvejen oplever mange andre opfindsomme benspænd fra myndighedernes side.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog

- Hvad der er bevæggrunden, kan vi kun gisne om, men i forhold til smågrise giver det i hvert fald ingen mening, siger han og uddyber:

- Min generation af landmænd er vokset op med tilbageholdelsestider for brug af medicin. Det er noget, der er stor respekt omkring, og der er ingen, der med vilje kunne drømme om at sende grise til slagtning, der er omfattet af en tilbageholdelsestid. Her taler statistikkerne også deres tydelige sprog, hvor vi år efter år frikendes for medicin i kød, og hvor Fødevarestyrelsen i den seneste opgørelse konkluderede, at ?Landbruget har styr på medicinresterne?.

- Når man så tænker på, at den nye regel påvirker smågrise, som ikke er i risiko for at blive slagtet lige med det samme, giver det absolut ingen mening.

- Derfor opfordrer vi naturligvis myndighederne til at genoverveje reglen og undtage smågrise, erklærer Kim Heiselberg.