Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil i dag bede Kommissionen om at intensivere kampen mod den frygtede svinesygdom, afrikansk svinepest.

Sygdommen er uskadelig for mennesker, men medfører en smertefuld død for både vild- og tamsvin. Rammer sygdommen Danmark, vil det koste eksportindtægter i milliardklassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Trods en massiv indsats fra både Kommissionen og medlemsstaterne, er det ikke lykkedes at standse udbredelsen af afrikansk svinepest. Tværtimod ser vi fortsat spredning fra øst mod vest. Derfor er det for mig åbenlyst, at vi i EU nu skal have skruet markant op for både forskning, forebyggelse og bekæmpelse af sygdommen. Det gælder også om at få lukket små svinebesætninger i risikoområder. De kan udsætte hele eksporten for nedlukning, og den risiko kan vi ikke løbe, siger Esben Lunde Larsen.

International ekspertgruppe

På et møde i dag vil Esben Lunde Larsen præsentere sine ministerkolleger for en række forslag til initiativer, som skal sætte turbo på den fælleseuropæiske kamp mod afrikansk svinepest. Det er nødvendigt, at der på EU-plan udvises rettidig omhu.

- Jeg vil foreslå, at EU nu samler en international ekspertgruppe, der skal evaluere og udbygge strategien. Vi har brug for anbefalinger til, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge at smitten spreder sig, og hvordan vi mere effektivt bekæmper smitten. Og så skal der i EU-regi sikres, at igangværende forskningsprojekter har fokus på hurtigt at få udviklet en effektiv vaccine, der også kan benyttes til vildsvin. Målet må være, at vi en gang for alle får fejet afrikansk svinepest ud af Europa, fastslår Esben Lunde Larsen.

I dag findes sygdommen i EU i Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Rumænien og på Sardinien.