Forbruget af antibiotika steg over ti procent i 2012, og tendensen fortsætter ind i 2013. Politikerne mødes torsdag.

Forbruget af antibiotika i svineproduktionen stiger i 2013 sammenlignet med året før. Det viser beregninger, som DR Nyheder har foretaget efter at have set tal fra Fødevarestyrelsen og Danmarks Statistik.

I forhold til 2012 steg forbruget af antibiotika med knap otte procent i januar og februar 2013 sammenlignet med den tilsvarende periode året før. Hvis man tager højde for mængden af produceret svinekød, var stigningen på ni procent.

Forstørret risiko

Frank Aarestrup, der er professor i antibiotika-resistens ved DTU, mener, det er problematisk, at forbruget stiger, da det giver resistente bakterier og dermed flere problemer med at behandle mennesker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jo mere antibiotika, man bruger til svin, desto større er risikoen for mennesker. De resistente bakterier kan overføres til mennesker, og vi ved, at hvis de bakterier giver problemer hos mennesker, kan man ikke behandle med antibiotika, fordi bakterierne er blevet resistente, siger Frank Aarestrup til DR Nyheder.

Fra minus til plus

Det gik ellers godt med forbruget af antibiotika til svin fra 2010 til 2011, da der var et fald på 20 procent, men året efter steg forbruget med 10,5 procent.

Torsdag mødes partierne bag veterinærforliget for at drøfte, om grænsen for, hvornår forbruget af antibiotika udløser et såkaldt gult kort, skal sættes ned.