Selvom antibiotikaforbruget er faldet med 30 procent fra 2010 til 2011, så betyder det ikke, at vi om kort tid får 30 procent lavere forekomst af antibiotikaresistente bakterier. 

Sådan lyder det fra Vibeke Frøkjær Jensen, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet og medforfatter på Danmap-rapporten, som udkommer årligt og beskriver antibiotikaforbrug og resistens blandt dyr og mennesker i Danmark. Det skriver ing.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle gange ser man et fald i resistente bakterier, andre gange gør man ikke, siger Vibeke Frøkjær Jensen til Ingeniøren online.

Der er nemlig flere faktorer end antibiotikaforbruget, som spiller ind på udbredelsen af de resistente bakterier.

For over ti år siden stoppede man brugen af nogle bestemte vækstfremmere hos svin herhjemme. Den resistens, som blev skabt i forbindelse med brugen af de vækstfremmere, ses stadig.

Forekomsten af resistensen er dog i dag på et meget lavt niveau, og risikoen for overførsel til mennesker tilsvarende meget lav. Men det er et eksempel på, at man ikke altid kan regne med, at resistensforekomsten forsvinder, selvom brugen af et produkt bliver stoppet eller mindsket.