Bliv lidt klogere på hvad PCV2 er for en størrelse.

Vi ved så meget, og alligevel så lidt, om porcin circovirus type 2 (PCV2). Men forskning forsyner os fortsat ny viden, som kan være til gavn, også på staldgangen.

PMWS eller PCV2?

PMWS (Post-weaning Multi-systemic Wasting Syndrome) var på sit højeste i de danske klimastalde i begyndelsen af 00'erne, hvor dødeligheden i nogle besætninger lå over 20 procent. Symptomerne var utrivelighed, luftvejslidelser, diarre, forstørrede lymfekirtler og i nogle tilfælde mavesår. Infektion med PCV2 blev hurtigt identificeret som årsagen, men PCV2-infektion alene forårsagede ikke nødvendigvis PMWS. Der skulle ofte andre ?ubekvemmeligheder? til såsom dårligt management, foder eller andre infektioner. Sygdommen nødvendiggjorde store forbedringer på management-siden i besætningerne (alt-ind, alt-ud drift, nedsat belægning, kuldvis fravænning med mere), og sammen med opfindelsen af PCV2 vacciner nedsattes frekvensen af PMWS-udbruddene. Efterfølgende, og nu, karakteriseres infektion med PCV2 i højere grad som subklinisk, hvor symptomerne er få og uspecifikke, men hvor produktiviteten er påvirket negativt, fordi grisen bruger energi på at bekæmpe PCV2-infektionen fremfor at vokse.

Hvordan gør PCV2 grisen syg?

Megen mystik omfavner fortsat forløbet af den tidlige PCV2-infektion, men virus menes at bosætte og formere sig i lymfekirtlen nærmest infektionsstedet. Efterfølgende bæres virus rundt i kroppen af de hvide blodlegemer. På denne måde spredes PCV2 til blandt andet andre lymfekirtler, lunger, lever, nyrer og tarmceller.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind