Gyllekøling i eksisterende slagtesvinestalde kan godt betale sig, når gylleforsuring sendes på pension.

Et slidt halmfyr og overvejelser om ny varmekilde fik Jens Kristian Iversen på Skautrupgaard i Vestjylland til at regne på gyllekøling i eksisterende slagtesvinestalde. Selv om slagtesvin ikke kræver så meget varme, har det været god økonomi i at installere varmepumpe og køleslanger i en af slagtesvinestaldene på Skautrupgaard. Nu kan Jens Kristian Iversen undgå svovlsyre i gyllen ved at styre ammoniakfordampning med avanceret miljøstyring via gyllekøling.

- Vi kender helt præcist omkostningerne til forsuring, derfor var det også nemt at beregne, om miljøkittet kunne betale sig, og det kan det. Driften og investeringen på gyllekøling med miljøstyring giver en tilbagebetalingstid på syv år for hele anlægget, siger Jens Kristian Iversen. Det er en investering både i ny varmekilde og miljøteknologi. Svineproducenten er sikker på, at han betaler meget lidt for miljødelen med denne løsning, og når først anlægget er kørt ind, passer det sig selv.

En uges arbejde i gyllekummerne

Før arbejdet med installering af varmepumpe og gyllekøling, var der en del snak om selve monteringen, fordi staldsystemet ikke er optimalt hos Jens Kristian Iversen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind