Ødemsyge er en gammelkendt sygdom. På trods af dette er der risiko for, at den bliver glemt og overset.

Sygdommen er direkte forbundet til den samme slags bakterier som giver fravænningsdiarré i grisene. E. coli bakterier kan nemlig udover at producere toksiner som giver velkendt diarré, også producere verotoksin. Verotoksin giver de samme symptomer som hjernebetændelse, streptokokker og transportsyge. Derfor er det yderst vigtigt at have ødemsyge i tankerne, når der observeres symptomer på hjernebetændelse, streptokokker og transportsyge efter fravænning. Kun med den rette diagnose kan problemerne løses! Svend Haugeggard fra laboratoriet for Svinesygdomme i Kjellerup fortæller, at diagnosen ødemsyge stilles cirka 40 gange om året i besætninger, hvor diagnosen ikke har været stillet før. Det tyder på, at sygdommen stadig spredes i den danske svineproduktion.

E. coli bakterier

Ødemsyge forårsaget af VTEC. Det er en forkortelse for de E. coli bakterier, der producerer verotoksin. Yderligere findes der to væsentlige grupper af E. coli bakterier som hedder ETEC og EPEC. Det er henholdsvis de E. coli bakterier som giver spædgrisediarré og dem der giver fravænningsdiarré. Der findes også en gruppe som hedder ExPEC. I denne gruppe hører nogle af de coli-bakterier, som giver blodforgiftning og urinvejsinfektioner.

For at en E. coli bakterie kan "sætte sig fast" på tarmslimhinden har de brug for fimbrie adhæsiner. Adhæsiner er komponenter på bakteriens overflade, der letter tilhæftning til cellereceptorer eller overfladereceptorer. Ved fravænningsdiarré er det fimbrie adhæsinerne F4 og F18, der er i spil.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind