Et nyt AU-projekt vil undersøger, hvad det betyder for koen at være sammen med sin kalv.

I et nyt projekt på Aarhus Universitet, vil forskerne se nærmere på, hvad det betyder for koens velfærd at opfostre sin egen kalv. Der sættes fokus på både koens tilknytning til kalven og koens emotionelle tilstand.

Projektet sætter som noget nyt fokus på, hvad det betyder for koens tilknytning til kalven og koens følelser at være sammen med sin kalv. Det undersøger hvor motiverede køer er for at være sammen med deres kalv og om køer, der er sammen med deres kalve, er mere optimistiske, skriver Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Der er allerede forskning i gang ved Aarhus Universitet, som undersøger, hvad det betyder for kalvens adfærd og velfærd at være sammen med koen i hele eller dele af døgnet. Efter nytår starter endnu et projekt, der omhandler ko-kalv samvær - og denne gang er det med fokus på koens velfærd.

Hvad betyder kalven for koen?

Det nye projekt, som gennemføres ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, har til formål at undersøge, hvad det betyder for koen at opfostre sin egen kalv.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undervejs sættes der fokus på koens tilknytning til kalven samt på, hvordan koen oplever sin egen situation. Desuden undersøges det, om disse virkninger er afhængige af, om koen er sammen med kalven hele dagen eller kun en del af døgnet. For at blive klogere på disse spørgsmål, skal projektet også udvikle nye metoder til måling af køers tilknytning til deres kalv og deres emotionelle tilstande.

Måling af koens motivation

Da det kan være en udfordring at praktisere ko-kalv kontakt på fuld tid i malkekvægsbesætninger, vil forskerne undersøge, hvad heltids- og deltidskontakt betyder for køers tilknytning til deres kalv, dvs. hvor stærkt køerne er motiverede for at være sammen med deres kalv. En måde at måle styrke af motivation på er at teste, hvor meget køerne vil arbejde for at få adgang til deres kalv efter en kort adskillelse. Det kan enten være i form af at præstere et stigende antal tryk på en plade eller i form af at åbne en låge med stigende vægt.

Læs mere om projektet og finansieringen.