Salmonella smitter gennem gødning. Derfor er det vigtig at undgå, at dyrene æder gødningsinficeret foder. Dette gøres via god smittebeskyttelse - særligt i forbindelse med gyllehåndtering på bedriften.

Salmonella Dublin smitter primært gennem gødning, men kan også overføres via mælken til kalvene. Gødning fra syge dyr kan indeholde op til 1 milliard salmonellabakterier per gram gødning. Mens raske smittebærere udskiller 100-100.000 bakterier per gram gødning eller 100-100.000 bakterier pr. ml mælk. Derfor skal der ikke store gødningsrester til før dyrene bliver smittet. Eksempelvis kan kalve blive smittet med salmonella Dublin ved en spiseskefuld gødningsrest fra den forrige kalv, nabokalv eller fra deres mødre. Men den kritiske mængde for smittet gødningsrest afhænger selvfølgelig af dyrets modtagelighed og koncentrationen af salmonellabakterier.

Salmonella Dublin status

Det er tankevækkende at andelen af mælkeleverandører, der er i salmonella niveau 2 og 3, har været faldende men siden år 2012 har det været stagneret jf. figur 1.

På landsplan er 247 mælkeleverandører testet positiv for Salmonella Dublin i perioden fra d. 20. juni til d. 20. november 2019. Dette svarer til 8,9 procent af landets 2766 mælkeleverandører. Det er særligt Himmerland (17 procent), Sydvestjylland (15,3 procent) og Sydjylland (14,6 procent) som kæmper med salmonella jf. tabel 1.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind