Hvis en mælkeprøve forurenes med bakterier fra pattehud eller pattespids, kan den ikke bruges til at stille diagnose på en eventuel yverbetændelse.

Ved udtagning af mælkeprøver til analyse for eventuel yverbetændelse, er det helt afgørende, at mælkeprøven udtages sterilt. Der må ikke komme bakterier fra pattehuden eller pattespidsen med i prøven. Den skal kun indeholde de bakterier, som var i mælken, inden den blev malket ud; ellers er det ikke muligt, at undersøge hvilke bakterier, der er på spil i yveret.

Alt for ofte er mælkeprøver forurenet med bakterier, som ikke er inde i yveret, og så dur prøven ikke. Det er en af de konklusioner, man kan drage efter flere indlæg på en international mastitis kongres, som blev holdt i København i maj.

Deltagere fra 25 lande

Kongressen var arrangeret af IDF (International Dairy Federation), som er en international sammenslutning, der beskæftiger sig med mejeriprodukter. Danmark er repræsenteret af Danish Udder Health Center, som er dannet af Seges, DTU og mejeriorganisationerne. 363 rådgivere, forskere og dyrlæger med særlig interesse i yversundhed, fra 25 forskellige lande i hele verden, deltog i kongressen. Heriblandt flere dyrlæger fra Dyrlæger & Ko.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind