Fem kilometer syd for Rødding, mellem Lihme og Lem, ligger Avlscenter Dalsgaard. Her huserer Dorthe og Jørgen Dalsgaard, og parret har en klar arbejdsfordeling.

- Vi er begge uddannet Agronomer, og vi deltager begge i den daglige drift, siger Jørgen Dalsgaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dorthe står for planlægning af marken, og så står hun for alle indkøb, mens jeg forsøger at tage mig af pasningen af grisene.

...Når grisene skal ud af stien, er det vigtigt at der er mindst muligt der hindre dem...

Cirka 800 meter længere nede af vejen ligger den efterhånden færdige stald, som Dorthe og Jørgen Dalsgaard har ladet bygge for at få plads til alle de grise, gården producerer.

- Det er en slagtesvinestald, som skal rumme de grise, vi feder op til slagtning, siger Jørgen Dalsgaard, mens han fortæller videre om hele processen bag byggeriet.

Fungerer selv som bygherre

Igennem de seneste måneder, hvor byggeriet af den nye stald har stået på, har Jørgen Dalsgaard selv fungeret som bygherre. Det skal forstås på den måde, at mens råhus og jordarbejde er foretaget af Kærgaard Byg, så har resten af arbejdet med de øvrige underleverandører været noget, han selv har taget hånd om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom det normalt er Dorthe, der står for indkøb, er det i denne proces med stalden her, mig der har købt ind, fortæller han.

Valget på de forskellige leverandører er sket ud fra flere parametre. Men vigtigst af alt, så har Jørgen Dalsgaard været åben over for nye løsninger.

- Inventaret har vi valgt hos Farmchoise, Big Dutchmann står for vådfoderanlægget og Skiold for alt mølleri, fortæller han.

Han er særlig glad for inventarets lågesystem, som er hele stiens ende, der kan åbnes og pilles af.

- Når grisene skal ud af stien, er det vigtigt at der er mindst muligt, som hindrer dem, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt har været i udbud

Den nye stald er bygget og planlagt efter nogle krav, som ligger i moderniseringsordningen til nye barmarksprojekter. Det er fordi, Avlscenter Dalsgaard håber, at projektet bliver godkendt til de 860 kroner pr. stiplads, som ordningen giver. Her cirka fem uger før stalden står færdig, er det endnu ikke afgjort, om bedriften får tilskuddet, men Jørgen Dalsgaard påpeger, at de har forsøgt at følge kravene hele vejen igennem.

- Vi har brugt Byggeri og Teknik i Herning til at hjælpe med de nødvendige papirer, og så har vi ellers forsøgt at opfylde de krav, der er til tilskudsordningen, fortæller han.

Et af de krav er, at alt skal i udbud. Bygherre skal sende alle anskaffelser over 50.000 kroner i udbud til to udbydere, og tilskuddet beregnes så ud fra det billigste tilbud. Det betyder ikke, at man skal vælge det billigste, men at man kun får beregnet tilskuddet deraf. Jørgen Dalsgaard mener dog ikke, det er det store problem.

- Vi har jo selv måtte vælge de to leverandører, vi har sendt tilbud til, så der har vi jo haft mulighed for at vælge lidt, siger han.

Ventilationen har også været i udbud, og det blev Veng System, som endte med at skulle levere anlæg til den nye slagtesvinestald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælger diffus uden combi

Jørgen Dalsgaard er glad for ventilationsløsningen fra Veng System, for han har gennem noget tid haft kik på dem.

- Vi har det samme system i de fleste af vores stalde, og jeg kunne bestemt godt se en fordel i at fortsætte med det, men samtidig var jeg tiltrukket af nogle af de ting som Veng kunne præsentere, siger han.

Det er vigtigt for ham, at det her ikke bliver en udstilling af andre leverandører - og slet ikke dem, som tidligere har leveret ventilation til Avlscenter Dalsgaard.

Veng System leverer et diffus anlæg til Avlscenter Dalsgaard, hvor to skorstene i hver stald skal trække luften ud, og samtidig hive frisk luft ind igennem det diffuse loft. Jørgen Dalsgaard har ikke valgt en combi-diffus løsning, som ellers er meget populær, og det har han en hel klar holdning til.

- Det er korrekt, at diffus ventilation har den ulempe, at det hurtigt går galt ved nedbrud, og at ventiler i siden så ville kunne klappe op og sende luft ind i stalden. Det er super i en sommerperiode med varmt vejr, men en kold vinterdag kan det være meget trist og skadelig for grisene, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal ikke forstås sådan, at grisene ikke skal have frisk luft, hvis ventilationen får et nedbrud. Men da vi har alarmer og hurtigt kan være her, tror jeg på, at det kan løses uden combi og uden at grisene får en mur af iskold luft ind over sig.

Samtidig har han tidligere erfaret, at vedligeholdsomkostningerne er væsentlige ved combi-diffus, og derfor sparer han gerne de ekstra etableringsomkostninger.

Lavere strømforbrug

En af de ting som er meget oppe i tiden, og som kan tiltale enhver svineproducent, er ventilationsanlæg som brugere mindst muligt strøm. Det er en af de ting, som Jørgen Dalsgaard er tiltalt af ved Vengs ventilation.

- Vores Hi-Lo bruger fire procent mindre strøm end EC ventilator, siger Mogens Kaasgaard, der er sælger hos Veng system.

Veng System bruger 400 volt Hi-Lo-ventilatorer, som har store fordele frem for EC ventilatorer. En Hi-Lo ventilator stopper ikke, hvis frekvensstyringen brænder af, da strømmen kører udenom frekvensstyringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog kun en af de ting, som Mogens Kaasgaard fremhæver, når han skal forklare forskellene på Vengs og andres ventilatorer.

- Vi kører et system, hvor alle staldens ventilatorer følges ad. Vi skal hele tiden undgå at komme op i den sidste del af ventilatorens kapacitet, for det er der, det koster dyrt på elregningen, siger han.

Jørgen Dalsgaard har endnu ikke oplevet det i praksis, men han forventer, at det bliver let at sætte sig ind.

Kan udbygges

En anden af de fordele som Mogens Kaasgaard fremhæver, er deres styringssystem, hvor elektrikeren kun skal trække et Bus-kabel, der efterfølgende kan tilsluttes nærmest uendelige moduler.

- Vi skal alene have et kabel trukket rundt, og det kan så få koblet alle moduler på, og det giver også muligheden for senere at udbygge, forklarer han

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan nærmest sammenligne det med legoklodser, hvor man hele tiden kan bygge ovenpå, tilføjer han,

Jørgen Dalsgaard er endnu ikke helt sikker på, han har forstået systemet, men han kan se på tilbuddet fra elektrikeren, at han sparer en del på opsætningsarbejdet ved, at der kun skal trækkes et kabel.