På gården ved Vagn Åge Bach har man fodret goldkøerne på den samme måde i mange år, hvilket er den måde som ifølge den selvstændige kvægkonsulent Brian Pilgaard, fra firmaet Kvægkonsulenten, stadig er udbredt, selv i store besætninger.
- Vi tog På gården hos Vagn Åge Bach har man fodret goldkøerne på den samme måde i mange år- Det er ligeledes en måde som ifølge den selvstændige kvægkonsulent Brian Pilgaard, fra firmaet Kvægkonsulenten, stadig er udbredt selv i store besætninger.
- Vi tog et par skovlfulde af køernes foder, og så fik de halm oveni. Det svarede cirka til, at 30 procent af deres foder kom fra den blanding, de malkende køer får, og resten var så halm. Det resulterede så i, at de hurtige blev for fede, og de langsomme fik mest halm, fortæller Vagn Åge Bach.
Efter at tilfældene af ketose og mælkefeber blev stadig oftere, blev han mere åben overfor at prøve en anden løsning, som flere Konsulenter igennem årene havde talt om.
Goldkoblandingen er vigtigere end vi tror
Når vi tror, at vi kan klare fodringen af goldkøerne med et par skovlfulde af de malkende køers foder, tilsat halm på toppen, så begår vi ifølge Brian Pilgaard en stor fejl. Foderet til goldkøerne er mindst lige så vigtig, som det vi tilbyder de køer som producerer mælken. Goldkoblandingen skal gøre køerne sultne og aktive, samtidig med at de fylder maven op, så der er plads til den store mængde foder, koen skal optage umiddelbart efter kælvning.
- Det er så vigtigt, at koen får den rigtige fodring, som både fylder koens mave, så der er plads til en masse foder efter kælvning, men samtidig også sikre koen et godt forløb omkring kælvning, fortæller Brian Pilgaard og fortsætter:
- Koen skal være sulten, og have lyst til at æde lige efter kælvningen, så vi undgår, at koen taber sig unødig i den første periode.
Da halmen er svær for koen at fordøje, vil der være halm i koen i helt op til tre døgn efter kælvning, så derfor er det vigtigt, at der også er plads til noget af det foder, som den skal æde lige efter kælvningen og under resten af laktationen.
Mere aktive køer
Efter Vagn Åge Bach er gået over til det nye goldfoder, ser han netop tydeligt mere aktive goldkøer, som står klar, når der bliver fodret. Der er ikke køer, der ligger dovne i sengebåsene, og som kun rejser sig, når de absolut skal.
- Selvom de kun lige har spist det sidste foder, står de klar, når jeg kommer med foderet, fortæller Vagn Åge Bach.
De aktive goldkøer er også en medvirkende årsag til, at kælvningerne foregår så let, som de ifølge Vagn Åge Bach gør.
Før så han enkelte køer, som havde sorteret foderet fra halmen, og som fik alt for meget af det energirige foder fra de malkende køer. De køer havde ofte store problemer under og efter kælvningen, mens andre køer kun fik halm, og derved manglede energi til selve kælvningen. De nåede at tabe sig inden, hvilket også gav problemer efterfølgende. Men med den ensartede blanding, de får nu, er det ikke muligt for køerne at sortere så kraftigt i foderet.
- Hvis vi oplever, at køerne sorterer i foderet, er det jo let løst med tilsætning af vand i blanding, men indtil nu har vi ikke vurderet, at det er nødvendigt, forklarer Brian Pilgaard.
Ekstra mælk i tanken
Den nye foderrutine, hvor goldkøerne får deres egen blanding, har ikke alene fjernet tilfældene af ketose og mælkefeber stort set helt, men samtidig har det også givet mere mælk i tanken.
- Jeg vil tro, at det ligger på 90.000 kg. ekstra mælk, fortæller Vagn Åge Bach.
Den ekstra mælk skyldes ifølge Brian Pilgaard primært, at langt de fleste køer nu får en lettere opstart på laktationen, efter de har kælvet.
- I dagens mælkeproduktion er man nødt til at kigge efter alle optimeringsmuligheder, som kan skaffe enten øget omsætning eller sparede omkostninger. Derfor er det jo dumt ikke at tage den gevinst, der ligger lige foran fødderne på en, siger Brian Pilgaard og fortsætter:
- Vi har så meget fokus på dækningsbidrag og produktionsresultater, men i stedet burde vi måske i højere grad kigge på, hvad det koster at producere en liter mælk.
Vagn Åge Bach tilføjer, at når man hæver ydelsen, sænker man omkostningen for at producere et kg. mælk, da vedligeholdelsesfoderet er det samme.
Dyrlægen forrenter den ekstra blander
Hos Vagn Åge Bach har den øgede fokus på goldkoblandingen gjort, at han måtte investere i den ny og mindre fuldfodervogn, så han i dag har to vogne. Den ekstra fuldfodervogn er alene en nødvendighed grundet rationens mængde, der er så lille, at det ikke vil kunne blandes ordentligt i den store vogn. Både Vagn Åge Bach og hans konsulent Brian Pilgaard indrømmer dog, at der i større besætninger med flere goldkøer vil være en mængde, som deres eksisterende fuldfoderblander vil kunne blande tilfredsstillende.
- Med den smule jeg skal blande til goldkøerne, vil det ikke blive blandet godt nok i den store vogn, jeg bruger til resten af dyrene, siger Vagn Åge Bach og fortsætter:
- Jeg forsøgte først med en brugt vogn med vandrette snegle, men den mosede foderet, så derfor købte jeg den, jeg har nu, hvilket gør at jeg får et meget mere lækkert foder.
Hans nye mixer er en 5,0 kubikmeter BVL-vogn, som er blandt de mindste der produceres, men den har kapacitet til cirka 25 goldkøer, som er det Vagn Åge Bach har, når han har flest.
- Jeg havde først troet, at jeg skulle have deres 3,5 kubikmeter vogn, men sælgeren anbefalede mig denne, da den anden ville blive for lille, fortæller han.
Vagn Åge Bach er ikke spor i tvivl om, at den investering er en god ide. Ud over den ekstra mælk, der kommer i tanken, fordi køerne kommer hurtigere i gang efter kælvning, sparer han også en del på dyrlægeregningen.
- For mig er der ingen tvivl om, at de sparede dyrlægeregninger, kan forrente vognen, siger han.
Ingen ekstra tid
Selvom en ekstra vogn og en ekstra blanding lyder som tidskrævende, så er både Vagn Åge Bach og Brian Pilgaard, ikke i tvivl om, at den tid, det tager at blande en goldkoblanding i dag, ikke giver væsentligt mere arbejde, end før hvor man fodrede med foderet fra de malkende køer plus lidt halm.
- Jeg vil skyde på, at det maksimalt er ti minutter ekstra det tager, hvis det da tager ekstra tid, siger Vagn Åge Bach, og Brian Pilgaard tilføjer:
- Nå man skal blande en ekstra blanding, vil det virke som tidskrævende, men inden man får slæbt halm og foder ned til goldkøerne, er den samme tid hurtig gået.
- Hvis man fylder begge vogne samtidig, kan man udnytte blandetiden på den ene vogn til at fylde den anden, fortæller Vagn Åge Bach, der ikke oplever det som tidskrævende. ?