Grise fødes med cirka 50 milligram jern i kroppen, og heraf er de cirka 45 milligram allerede bundet i hæmoglobin. Førstfødte grise i et kuld har det højeste hæmoglobinniveau, og der er en sammenhæng mellem soens og grisenes hæmoglobinniveau. Jernforsyningen via somælk er i gennemsnit cirka et milligram pr. dag, og der tildeles typisk 200 milligram jern pr. gris via injektion.

Der kræves cirka 67 milligram jern pr. kg tilvækst. Hvis grisen er i jernunderskud, falder hæmoglobin niveauet i blodet. Bliver det for lavt, bliver de anæmiske. Mange spørger, om man så ikke bare kan give grisen mere jern via injektion på eksempelvis dag to til fire, men det kan resultere i en toksisk effekt i grisen, og at overskuddet udskilles via nyrerne, hvilket belaster nyrerne væsentligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan vi give for meget jern til grisene?

Dertil må svaret være ja. Jerninjektioner på mere end 300 milligram pr. dosis kan give forgiftning. Det udskilles via nyrerne og kan give nyreskader. Det kan dog muligvis begrænses gennem samtidig tildeling af E-vitamin/selen.

Tildeles jernet oralt, vil optaget jern i overskud normalt udskilles med gødningen, og et meget højt indhold af jern i tarmen kan føre til en opformering af colibakterier.

Kan vi påvirke soens hæmoglobinniveau gennem fodringen

Jernkilden og foderets indhold af calcium, kobber, zink og vitamin C har betydning for, hvor meget jern der optages, og mod drægtighedens afslutning behøves cirka 25-30 milligram pr. dag til fostervækst. ?