Der er for høje koncentrationer af arsenik, krom og/eller bly i15 ud af 16 testede jerntilskud til grise. Det viser en analyse udført af Iowa State University Veterinary Diagnostic Lab og et uafhængigt FDA-certificeret laboratorie, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Swine Health and Production.

Tallene er så høje, at de overstiger den anbefalede maksgrænse, som vi mennesker må indtage dagligt. Eksperter er enige om, at selv små koncentrationer af tungmetallerne kan føre til store helbredsproblemer, som for eksempel hjerteproblemer og forsnævring af arterierne, der giver begrænset blodgennemstrømning og kan føre til blodpropper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Disse stoffer bør undgås i griseproduktionen, og det er op til svineavlerne at sørge for, at arsenik, krom og bly ikke bliver sprøjtet ind i smågrisene, siger en af de førende eksperter inden for svinehelbred, professor Jens Peter Nielsen fra Sektion, Production, Nutrition and Health fra Københavns Universitet.

Skadeligt selv i små mængder

Resultaterne falder i tråd med en voksende indsigt i, hvordan miljømæssige faktorer truer menneskers sundhed.

En ny undersøgelse lavet af blandt andet Bruce P. Lanphear, som er bragt i The Lancet Public Health, viser, hvordan det at blive udsat for selv små mængder bly er en overset risikofaktor for blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

Resultaterne viste, at koncentrationer mindre end 5 mikrogram/dL (<0,24 mikromol/L) kan være dødelige.

- Når man tager den nyeste forskning i betragtning, som viser, hvordan selv små mængder af ganske særligt bly og arsenik påvirker vores helbred negativt, bør tungmetaller aldrig bevidst blive sprøjtet ind i produktionsdyr, siger professor Steve Ensley, som er veterinær toksikolog ved Iowa State University Veterinary Diagnostic Laboratory, Vet Diagnostic & Production Animal Medicine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Farmaceutisk medicin til mennesker er underlagt streng kontrol og grænser for, hvor meget der må være af de enkelte stoffer i hvert produkt, men sådan er det ikke endnu på det veterinære marked.

Kun et enkelt af de testede produkter - Uniferon - havde ikke spor af hverken arsenik eller bly. Uniferon var også det eneste produkt, hvor niveauet af krom ikke oversteg den anbefalede maksimumdosis, som et menneske må indtage dagligt.