Abonnementsartikel

Markante udbyttestigninger i græsmarker er blandt de første resultater af forsøgene i GUDP-projektet "Økologi i sporet". Som navnet antyder handler projektet om at undersøge effekterne af og perspektiverne i kontrolleret trafik og faste kørespor i økologisk jordbrug.

Kan moderne teknologi som autostyring og store maskiner med videre tjene det økologiske jordbrugs formål med at bevare og forbedre jordens frugtbarhed? Det er det centrale omdrejningspunkt for et fireårigt GUDP-projekt, som en række økologiske landmænd, forskere, maskinproducenter og Økologisk Landsforening gennemfører i årene 2012 - 2016. Og efter to dyrkningssæsoner er der klokkeklare indikationer på, at der er noget at hente.

Hos kvægbruget Sejersbøl I/S i Thy er der udlagt forsøgsarealer i græs. I tre parceller undersøges effekterne af faste kørespor i et 12 meter system. I første parcel er der tilfældig trafik, i anden parcel er der faste kørespor for de tungeste maskiner, men der er trafik imellem sporene ved slæt, hvor frakørselsvogn og traktor kører ved siden af en selvkørende finsnitter. I den sidste parcel er der faste kørespor og arealet imellem sporene for hver 12 meter holdes helt fri for trafik. Her tages der slæt med snittevogn.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.