Lyt til artiklen:

Klimapavilloner øger vækst og sundhed

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Vejen til at få etableret en topmoderne svineproduktion med optimale betingelser for grisenes vækst, trivsel og sundhed er nu blevet væsentlig kortere for mange danske landmænd, det meddeler Danbox Agro.

Virksomheden, som ligger i Langå, har nemlig udstyret de kendte klimapavilloner med gulvvarme, så de nu i enhver henseende kan give grisene de bedst tænkelige vækst- og trivselsbetingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og da klimapavillonerne er mobile færdigindrettede svinestalde, der kan produceres og leveres som totalløsninger på under 12 uger, er der nu pludselig blevet meget kortere vej fra tanke til virkelighed. Det er tilmed også muligt at lease staldene, meddeler virksomheden.

Gulvvarmen har ifølge Danbox Agro vist sig at have en overraskende stor positiv effekt på grisenes samlede trivsel. Den præcise isolerede virkning af gulvvarmen er endnu ikke undersøgt videnskabeligt, men alle foreløbige erfaringer og udsagn fra berørte svineproducenter peger i retning af, at grisene kan flyttes fra smågrisestalden en til to uger tidligere end normalt, og at dødeligheden er faldet betydeligt.

Den forbedrede trivsel skyldes ifølge producenten en kombination af flere afgørende faktorer: Pavillonerne er højisolerede, der er gulvvarme, der er præcis temperatur- styring, der er effektiv ventilation, der er styring af luftfugtigheden, der er anvendt genbrugsplast og rustfrit stål overalt, alt er indrettet med det mest moderne og funktionelle inventar, og der er ingen træk eller andre forstyrrende elementer i stalden.

Alle disse forhold betyder tilsammen, at grisene opholder sig i et roligt, sundt, rent og behageligt miljø, hvor alle stress-faktorer er elimineret, og hvor hygiejnen er i top, og smittetrykket er lavt. Grisene får derfor de helt optimale rammer for vækst, trivsel og sundhed. Og medarbejderne får et godt og behageligt arbejdsmiljø.

Pavillonerne er nøglefærdige grisestalde, der leveres skræddersyede og færdigindrettede fra fabrik og blot skal placeres på punktfundamenter og tilsluttes el, vand og gylleafløb. De er derfor også flytbare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er altså en meget hurtig, fleksibel og økonomisk fordelagtig måde at forøge produktionskapaciteten. Danbox Agro i Langå har i mere end 25 år produceret klimastalde til svinesektoren og har i hele perioden skabt innovative fremtidige løsninger.

De nyeste klimapavilloner måler op til 4,5 gange 20 meter og har en levetid på minimum 25 år. De er opbygget af robuste materialer og på alle måder optimeret til et sundt indeklima. Bunden består eksempelvis af et kraftigt coated glasfiberkar til opsamling af gylle, og der er lagt en plastplade som fugtspærre under bunden. Oven på gyllekummen er der monteret plastriste, og væggene er i lysegrå laminat, der er let at rengøre.

Klimacontainer eller pavillon

Se også:

Klimacontainer eller pavillon