Lyt til artiklen:

Fra nytår kan får og kvæg afgræsse PFAS-forurenede områder

00:00
Hastighed: ???x
01:43

EU har accepteret, at Fødevarestyrelsen fra 1. januar kan tillade, at får og køer kan afgræsse områder, der er forurenede med PFAS eller andre miljøfremmede stoffer i niveauer, som kan udgøre en risiko for fødevaresikkerheden, det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Tilladelserne kan omfatte afgræsning af § 3-områder, Natura 2000-områder og arealer, der er berettigede til særlig landbrugsstøtte til pleje af græs- og naturarealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturområderne udmærker sig ved at have en særlig sårbar vegetation, og kan ofte ikke holdes fri for uønsket vegetation med almindelige landbrugsmaskiner, uden at skade dyre- og planteliv.

Forudsætningen for, at dyrene kan komme på græs på de forurenede områder, er, at forureningen hverken går ud over dyrenes velfærd eller sundhed, og at forurenet kød og mælk fra dyrene aldrig ender hos forbrugerne.

Hvis man ønsker at sætte sine dyr på græs på PFAS-forurenede områder, skal ejeren af dyrene søge om tilladelse hos Fødevarestyrelsen. Hvis kød eller mælk fra dyrene senere, når dyrene ikke længere afgræsser områderne, skal kunne bruges som fødevarer, kræver det, at ejeren af dyrene ved blodprøver kan dokumentere, at indholdet af PFAS i fødevarerne ikke udgør en risiko for fødevaresikkerheden.

Analyse af blodprøverne skal foretages på et laboratorium, som Fødevarestyrelsen udpeger.