Lyt til artiklen:

Europæiske maskinhandlere presses af renter

00:00
Hastighed: ???x
02:13

De europæiske maskinhandleres lagre bugner af traktorer, og det koster dem dyrt.

Sådan var budskabet fra italienske Roberto Rinaldin, der er præsident for maskinhandlernes europæiske organisation, Climmar, der holdt pressemøde på Agritechnica i tyske Hannover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De senere år har været mærket af især en leveringskrise, og efterdønningerne af den stiller nu de europæiske maskinhandler i en "farlig situation".

- For et år eller to siden pressede producenterne os til at bestille maskiner hjem. De maskiner ankommer nu til vores lagre, men de europæiske markeder er mere eller mindre stagnerede, siger Roberto Rinaldin og fortsætter:

- Vi er fyldt med traktorer, og bankrenterne i denne finansielle krise er høje; otte procent netop nu. Så det er situationen. Vi støtter producenterne, men vores profitmargin bliver ædt op af finansielle omkostninger.

Som eksempel gav Rinaldin, at en traktor til 200.000 euro hver måned koster en maskinhandler 1.500 euro i renteomkostninger til pengeinstitutterne.

Om situationen udelukkende skyldes pres fra producenterne, eller om maskinhandlerne også havde presset få for at få fyldt lagre for at kunne levere i en tid, hvor leveringstiderne var lange, vil Rinaldin dog ikke svare tilnærmelsesvist klart på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I steder opfordrer præsidenten til forståelse fra både kunder og leverandører.

Faldende nysalg

Hvor markedsudviklingen i førstehalvdel af 2023 har vist stigende omsætning på nye maskiner i flere af Climmars medlemslande, så forventer medlemmerne selv en anden udvikling i anden halvdel.

Faktisk forventer kun Storbritannien og Schweiz en fortsat stigende omsætning på ny-salg, mens resten af medlemslandene forventer fald.

Flere af medlemslandende forventer stigende omsætning på værksted og reservedele, men ikke i Danmark. Dermed ser det altså ud til, at der fortsat vil være traktorer på et dyrt lager, mens ældre grej vil blive skruet mere i.