Lyt til artiklen:

Aldrig set før: Den nyeste harve med roterende discs

00:00
Hastighed: ???x
01:26

Tyske 4Disc er et relativt nyt firma, der har masser af erfaring inden for jordbearbejdningsbranchen. Alle mænd bag denne unikke harve kommer med en eller anden teknisk baggrund fra andre velkendte brancher med landbrugsmaskiner.

4Disc kan med Acticut skære ned i jorden med en arbejdsdybde på 1-12 centimeter og opnå et helt rent snit over hele fladen, som Tobias Ladwig fra 4Disc især fremhæver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette skyldes, at hver eneste disc roterer rundt, mens man har en fremadgående kørselsretning, og disc'ene har en vinkel, så man ikke kan undgå at skære med disse karbidbehandlede diske, der er skarpe (varmebehandlet jern).

- Det er en anderledes tilgang til, hvordan vi bekæmper vores ukrudt. Jo mere nøjagtigt, vi kører, jo bedre og mere effektivt kan vi udføre arbejdet, fordi dybden koster penge. Derfor giver Acticut os et meget præcist snit over det hele. Ideen er, at efter bearbejdning kan man med en hånd-rive, rive den øverste centimeter af, og man så har en ren og sort jordoverflade. Det er præcis, hvad denne teknologi kan gøre, fordi den skær og ikke rykker, siger Tobias Ladwig.

rich-media-3
Arbejdesbredden siger 4,5 meter, og en kørselhastighed er op til 18 km/t. Opbygningen er tre rækker disc og gør den til en kort maskine, hvor discene er, så den kan nemmere følge terrænet. Til sidst er der afrettere og tre rækker halmstrigler, som skal jævne ud. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-4
Disc'en har en angrebsvinkel, så den står på skrå. Der er en oliepumpe ved hver disc, der skal levere i alt kun 25-35 liter i minuttet til alle disc. Dette gør det muligt for alle traktorer at køre med den. Discene kører med 50-150 omdrejninger i minuttet. Der er bæringer og lejer øverst og nederst for at holde armen samt dobbelte fjedre til at fungere som stenudløsere. Foto: Esben Henneberg.