Lyt til artiklen:

Unikke løsninger til mekanisk ukrudtsrensning

00:00
Hastighed: ???x
05:40

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse var et stort tema på årets Agritechnica i Hannover i Tyskland. Her blev der vist helt nye måde at bekæmpe ukrudt på udover kendte teknikker.

En af de mest unikke nyheder kom fra den tyske virksomhed 4Disc, der har en del erfaring inden for teknik til jordbearbejdning. Folkene i virksomheden kommer alle med teknisk baggrund fra andre brancher, der har relation til landbrugsmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden præsenterede på Agritechnica en helt speciel harve med navnet Acticut.

Harven kan skære ned i jorden med en arbejdsdybde fra en til 12 centimeter og opnå et helt rent snit over hele fladen, som Tobias Ladwig fra 4Disc især fremhæver.

Dette skyldes, at hver eneste disc roterer rundt, mens der bliver kørt fremad. Discene har en vinkel, så man ikke kan undgå at skære med disse karbidbehandlede diske, der er skarpe.

- Det er en anderledes tilgang til, hvordan vi bekæmper vores ukrudt. Jo mere nøjagtigt, vi kører, jo bedre og mere effektivt kan vi udføre arbejdet, fordi dybden koster penge. Derfor giver Acticut os et meget præcist snit over det hele. Ideen er, at efter bearbejdning kan man med en hånd-rive, rive den øverste centimeter af, og man så har en ren og sort jordoverflade. Det er præcis, hvad denne teknologi kan gøre, fordi den skærer og ikke rykker, siger Tobias Ladwig.

Maskinbladets maskinekspert Esben Henneberg var efter besøg på 4Discs stand på den store maskinmesse svært begejstret for virksomhedens opfindsomhed, når det gælder nye tilgange til ukrudtsbekæmpelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en helt anden tankegang på ukrudtsbekæmpelsen og øverlig jordbearbejdning. Det er et målrettet specialværktøj til ukrudtsbekæmpelse og ikke på samme måde som andre harvetyper, som har flere arbejdsområder, siger Esben Henneberg.

Fordi det er et specialværktøj, vil den nye ukrudtsharve have nogle begrænsninger, når det kommer til for eksempel tidsler.

- Jeg tror ikke, den kommer til at klare godt i rodukrudt, hvis man vil mere end blot at skære toppen af. Til gengæld tror jeg, den kommer til at klare sig godt i gennemskæring af biomasse som græsukrudt og endda efterafgrøder. Det bliver spændende at se den arbejde i marken og vurdere dens styrker, siger Esben Henneberg.

rich-media-4
Arbejdesbredden på Acticut siger 4,5 meter, og en kørselshastighed er op til 18 km/t. Opbygningen er tre rækker disc og gør den til en kort maskine, hvor discene er, så den kan nemmere følge terrænet. Til sidst er der afrettere og tre rækker halmstrigler, som skal jævne ud. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-5
Disc'en på Acticut har en angrebsvinkel, så den står på skrå. Der er en oliepumpe ved hver disc, der skal levere i alt kun 25-35 liter i minuttet til alle disc. Dette gør det muligt for alle traktorer at køre med den. Discene kører med 50-150 omdrejninger i minuttet. Der er bæringer og lejer øverst og nederst for at holde armen samt dobbelte fjedre til at fungere som stenudløsere. Foto: Esben Henneberg.

Nyt kamera regulerer trykket

Et andet koncept inden for ukrudtsbekæmpelse stod virksomheden Hatzenbichler for. De står for mange former for renseløsninger, og på Agritechnica kunne virksomheden vise en ny kamera-løsning frem, der kan styre trykket på deres renser.

Nordisk Agro Import står i Danmark for importen af Hatzenbichler, og ejeren, Peter Porse, er begejstret over, at den nye prototype af en verdensnyhed snart lander i marken hos kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Peter Porse fra Nordisk Agro Import glæder sig helt vildt til at få det her ud til kunderne, for det er noget, der for mange kan ændre og forbedre rensningen helt tæt på planten, mener Peter Porse. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-8
Hvis man kender denne renser, ved man, at de alle er udstyret med en olie-til-luft-cylinder hver til at styre trykke i armene ned i jorden. Som noget nyt er der blevet monteret en Festo-åben-lukke-ventil på alle, der lader luften blæse ud, når kameraet registrerer, at den enkelte rensearm er ved at ramme en afgrøde, når den med det samme registrere, at der ikke er en afgrøde, så kommer trykket på igen. Foto: Esben Henneberg.

- Den er bare smart. Den fungerer sådan, at kameraet registrerer planterne, og når kameraet ser planten, løsner den automatisk trykket på de fingre, der vil rense oven på selve afgrøden. Det gør, at det er muligt at rense helt tæt på planten, men uden risiko for at beskadige planten under arbejdet, siger Peter Porse.

Flere gange i sekundet ændrer den impulser, tænder og slukker for trykket i rensearmene.

Det skal give den fordel, at afgrøderne ikke tager skade af rensningen, men kun blidt bliver ramt af armene uden at påvirke trykket ned i jorden.

- Vi har ikke en dato på hvornår den kommer til salg, men vi håber på, at det bliver snart, slutter Peter Porse.

Maskinbladets maskinekspert Esben Henneberg ser teknologien som endnu en forbedring af den mekaniske rensning, som gøres mere præcis og potentielt uden beskadigelse af afgrøderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er hitech og avanceret teknologi. Det er nyt, at man bruger kamera på en fingerrenser til at styre trykket på rensefingrene. Det er målrettet dem, der vil rense helt tæt på afgrøden i fuld bredde uden at beskadige afgrøden, fordi trykket der er mindre på rensefingrene. Derved undgår du at få renset for hårdt, siger han.

Ukrudtsharve vokser hos Köckerling

Köckerling havde en række små nyheder med på den store landbrugsmesse, hvor den største var virksomhedens opdaterede Allrounder Classic BIO, der er en ukrudtsharve, som nu er blevet større.

Allrounder Classic BIO er en multi-ukrudtsharve, som kan bruges som en almindelig harve og som en ukrudtsharve. Dermed er det en fleksibel harve, der kan arbejde i en til to til 15 centimeters dybde.

rich-media-10
Köckerling viser deres nye Allrounder classic BIO frem. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-11
Ultima får sig en ny tand der er meget tynd, den skal gøre det muligt at lave bedre direktesåning. Foto: Esben Henneberg.

Det er nyt, at der er kommet en ny topmodel på syv-meters bredde, der ifølge Köckerling Danmark passer rigtig godt til danske forhold, fordi det er en harve, der er tilpasse traktorer med cirka 200-250 hk, som rigtig mange landmænd i Danmark kører rundt med.

Esben Henneberg er harven som et fleksibelt værktøj, der kan bruge i mange forskellige situationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den har mange forskellige anvendelser og kan bruges i mange scenarier. Du køber den, som den er med buede herkulestænder, men du kan skifte til gåsefod eller almindelige tænder for at ramme i de forskellige ukrudtstyper. Udover at rense, kan du anvende den som en almindelig harve. Dermed har du en harve, der kan køre på de fleste årstider, siger Esben Henneberg.

Harven er i øvrigt bygget op helt som den gamle topmodel på seks meter.