Lyt til artiklen:

Kvælstoffikserende biostimulant giver tydelige resultater i vinterraps

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Corteva Agriscience har i samarbejde med Flakkebjerg Universitetscenter fået udført test af deres kvælstoffikserende biostimulant BlueN i små parcelforsøg i forskellige afgrøder med start i efteråret 2020. Det skriver Corteva Agriscience i en pressemeddelelse.

Produktet er Cortevas første biostimulant på det danske marked. Det består af bakterier, der trænger ind i plantens blade efter sprøjtning. Efterfølgende sker der en formering inde i planten, som koloniserer til nye blade og gør kvælstof fra luften tilgængelig for planten. I disse forsøg og test anvendt efteråret 2021 i vinterraps har BlueN ifølge Corteva påvist et øget udbytte på 163 kg standardvare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baseret på parcelforsøgene på Flakkebjerg, begyndte Corteva at udføre storskala forsøg i 2022 og i 2023, hvor BlueN er blevet testet fem steder i Danmark. I alle tilfælde har der ifølge virksomheden været positiv respons med et gennemsnitligt merudbytte på 196 kg standardvare. Det højeste merudbytte var 435 kg standardvare. Ved en rapspris på 330 kroner svarer dette til 1435 kroner pr. hektar.

Merudbytterne fra testen i vinterraps i Danmark stemmer overens med europæiske resultater, som har vist et merudbytte i 74 procent af afprøvningerne, hvor der i gennemsnit er høstet et merudbytte på 200 kg pr. hektar i vinterraps.

rich-media-2
.

Forsøg spiller vigtig rolle

Ifølge Nerijus Silingis, produktchef for Cortevas biologiske portefølje i Norden og Baltikum, spiller biostimulant forsøg en vigtig rolle i produktudviklingsprocessen. BlueN's succes i lande som Tyskland, Frankrig, Benelux og Polen er meget opmuntrende.

Corteva melder om, at der i efteråret er optimale betingelser for etablering af BlueN i planten, som er klar til at bidrage med kvælstof fra luften til planten, når det igen bliver forår. Succesfuld etablering af biostimulanten kan forventes, hvis 20 procent af bladmassen er intakt efter vinteren. Det er normalt tilfældet under danske forhold. Når det bliver forår, følger biostimulanten igen med ud i den nye tilvækst.

Optimal anvendelse i vinterraps

333 gram pr. hektar BlueN udsprøjtes, når rapsen har fire til seks blade - typisk i den sidste halvdel af september. Her anbefaler Corteva at holde 24 timers interval til øvrige behandlinger, hvis de ikke er blandbare med biostimulanten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En samlet oversigt over blandbare midler findes på Cortevas hjemmeside. I samme periode anvendes der typisk Belkar imod ukrudt. Hvor der planlægges en split-behandling med Belkar, er det optimalt at bruge BlueN dagene efter første split-behandling. Hvis der planlægges en enkelt Belkar-behandling, når rapsen har seks blade, bruges BlueN når rapsen har fire blade.