Lyt til artiklen:

Bliv klar til vejkørsel med tunge maskiner

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Med en ændring i bekendtgørelse om særtransport er det blevet muligt at køre med de tunge specialmaskiner på vej. Det kræver dog, at du skal søge om særtransporttilladelse på Vejdirektoratets hjemmeside.

Den nye revision af Bekendtgørelse om Særtransport trådte i kraft 31. maj 2023, hvor begrebet "stort motorredskab" blev tilføjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For landbruget betyder det i praksis selvkørende landbrugsmaskiner som mejetærskere, finsnittere, roe- og kartoffeloptagere, rense- læssemaskiner.

Når der søges om særtransporttilladelse vil det for selvkørende kartoffel- og roeoptagere og selvkørende rense- og læssemaskiner som standard være generelle tilladelser af valgfrie ruter i op til fem år.

Stort motorredskab

Selve definitionen i Bekendtgørelse om Særtransport er: "Stort motorredskab: Motorredskab, som overskrider bestemmelserne om dimensioner, vægt og akseltryk i dimensionsbekendtgørelsen, og som er særligt indrettet til landbrugs-, skovbrugs- og gartnerivirksomhed."

Begrebet "særligt indrettet til landbrugs-, skovbrugs- og gartnerivirksomhed" er kendt fra læssemaskiner med brede hjul, så bredden er over 2,55 meter. For at de i beskrivelsen er "særligt indrettet", kræver der, at maskinen for eksempel har monteret et frontredskab til at udlægge slætgræs i stak. En almindelig frontskovl er ikke tilstrækkeligt.

Landbrugs-motorredskaber med bælter er også omfattet af Bekendtgørelse om Særtransport. I den kommende revidering af dimensionsbekendtgørelsen, der forventes at træde i kraft i 2024/2025 bliver traktorer med bælter også inkluderet.