Lyt til artiklen:

Nu kan tremme-skovlen også læsse korn

00:00
Hastighed: ???x
03:47

Abonnementsartikel

Staulund Maskinhandel viser på Agromek videreudviklingen af den velkendte tremmeskovl til kartoffellæsning. Nu kan den også læsse korn med et smart fleksibelt plastindlæg i tremmeskovlen.

Når Staulund Maskinhandel byder indenfor på deres Agromek-stand i hal M, bliver det med en ægte verdensnyhed, i form af en tremmeskovl, til læsning af primært kartofler og roer, som nu også kan benyttes til eksempelvis korn-læsning, skriver Staulund i en pressemeddelelse.

Det er blevet muligt med et fleksibel plastik-indlæg i skovlen, som kan på- og afmonteres på under 30 minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har efterhånden leveret over 30 højtip-skovle med tremme-bund til primær kartoffellæsning over hele landet, og flere kunder har efterspurgt, at kunne udnytte skovlen til mere end eksempelvis blot kartoffellæsning i efteråret, fortæller den af indehaverne af Staulund Maskinhandel Peter Jensen, om baggrunden for den nyhed, som virksomheden nu er klar til at præsentere for offentligheden.

Gennemtestet udvikling

Peter Jensen fortæller, at det langt fra har været lige til, at få tremmeskovlen med plastik-indlæg lanceret på markedet.

- Ideen kom for to år siden, og i princippet er det jo en ret enkelt løsning med dette plast-indlæg. Men det var straks meget mere vanskeligt, at få fremstillet selve plastik-delen. Mange virksomheder, som støber plastik, var nervøse for at kunne støbe indlægget korrekt, så det kunne holde til formålet, siger han.

Først efter et par år lykkes det at få fremstillet plastik i en passende hårdhed og styrke, så vi kunne få ideen prøvet af i praksis.

I løbet af sommeren 2022, var højtipskovlen endelig klar til test, og test-året er gået over al forventning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi producerer højtipskovlene i to modeller - HT4500 på 4,5 kubikmeter rumindhold eller 30 tønder samt HT6000 med et rumindhold på 6,0 kubikmeter eller hvad der svarer til 40 tønder. Testmodellen i 2022 var en HT4500, som har kørt hos Fruedal Agro nær Viborg i det midtjyske. De har både læsset kartofler og korn med skovlen, begge dele med gode erfaringer:

- De fortæller, at det tager 10 til 15 minutter at læsse et helt lastbil-træk med korn med skovlen, og selve på- og afmontering foregår på under en halv time, fortæller Peter Jensen.

Let og stærkt materiale

Selve plastikindlægget er produceret i PE-plast med en tykkelse på fem millimeter.

- Indlægget er boltet fast på skovlens bagende, på siderne samt på skæret, forklarer Peter Jensen.

Det betyder, at selvom plastik-indlægget vejer cirka 25 kg, er det spændt op til en stor styrke i tremmeskovlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erfaringen viser os, at det tager cirka 20 minutter at montere, samt 10 minutter at afmontere, så vi taler altså om en af- og påmontering på blot samlet en halv time, fremhæver Peter Jensen.

Han påpeger desuden også bolt-on skæret, som en vigtig faktor, når man taler om vedligehold på skovlen.

- Da tremmeskovlen i det nye setup helt sikkert kommer til at læsse meget materiale på fastgulv, gør bolt-on skæret det lynhurtigt at udskifte skæret, når det bliver slidt.

- Vi har faktisk også mulighed for at levere et indlæg i rustfrit stål til begge vores HT-skovle, men plastik-indlægget er faktisk rigeligt stærkt til korn, og samtidigt også betydeligt billigere at investere i.

Peter Jensen fortæller desuden, at tremme-skovlene kan leveres allerede til foråret, både med og uden plast-indlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser frem til at høre folks reaktioner på Agromek i år, og vi viser også en film med skovlen i aktion - både med korn og kartoffellæsning, fortæller Peter Jensen.

I øvrigt fremhæver han en utrolig stabil skovl til kartoffellæsning med tremmeskovlen:

- Vi har en HT6000 tremmeskovl til at køre i Sønderjylland, hvor den læsser 45 til 50 lastbiltræk om dagen. Den film med skovlen i aktion i kartoflerne ser vi frem til at vise på Agromek.