Lyt til artiklen:

Dyrenes Beskyttelse: Høj dødelighed blandt pattegrise kræver politisk handling

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Sidste år overlevede 23,3 af pattegrise ikke i farestalden, da de enten blev født døde, eller døde inden de blev taget fra soen. Det viser tal fra Landbrugsinfo.

Andelen af døde pattegrise er kun 0,1 procent lavere end niveauet i 2021, som var det højeste i mere end et årti. Derfor har Dyrenes Beskyttelse ingen tillid til de justeringer, svinebønderne foretog i avlsprogrammet for søer for et år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Branchen formår ikke at forbedre overlevelsen selv. Landbruget har i mere end et årti gentagne gange lovet at rette op på avlen. Vi har ikke brug for flere løfter, frivillige aftaler eller støtteordninger. Vi skal lovgive for at sikre gode livsvilkår for grisene, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Konkret ønsker foreningen en lovpligtig avl af mindre kuld med større og mere levedygtige grise. Målet er at få kuld med et antal grise, som søerne selv kan passe.

Dyrenes beskyttelse mener, at tiltag for både pattegrise og søer er en obligatorisk opgave for landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen (V), der har meddelt, at han vil stå i spidsen for bedre velfærd til dyrene i landbruget.

Strategisk overvågning i farestalden reducerer dødfødte

Se også:

Strategisk overvågning i farestalden reducerer dødfødte

- Der skal ske noget nyt og konkret for at forbedre levevilkårene i danske svinestalde, siger Britta Riis.

Der blev født 43,3 millioner pattegrise i Danmark i 2022. Heraf døde 10 millioner før, de blev taget fra soen, næsten alle sammen kort før, under eller i de første dage efter fødslen. I 2022 døde 27.437 pattegrise i gennemsnit hver dag.