Vægtklods Vario er navnet på en variabel, danskudviklet frontvægt fra firmaet Allround Vægtklods, som vises på Dansk Markdemo.

Frontvægten forhandles i hele Danmark af Flarup Maskiner og producenten selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den variable frontvægt vejer i sig selv 640 kg, og så har den et beslag, så man kan supplere med de vægtklodser, man har i forvejen og opnå en vægt på 2300 kg. Desuden kan frontvægten skydes frem, så det ifølge manden bag frontvægten og firmaet Allround Vægtklodser, Uwe Hansen, giver en effekt, der svarer til cirka 20 procent vægtforøgelse baseret på hans egen erfaring og målinger på brovægt.

Dermed er det enkelt og hurtigt at ændre vægtfordelingen afhængig af, om man arbejder med et redskab i marken, eller transporterer redskabet på landevejen.

- Vægtklods Vario giver også mulighed for at justere frontvægten, imens man kører i marken, hvis der er brug for en bedre vægtfordeling i kuperet terræn, og når man har brug for mere vægt ved vending i forageren, siger Uwe Hansen.

Ved siden af udvikling, produktion og salg af vægtklodser, arbejder han som markmand på et stort landbrug.

Han har derfor en betydelig praktisk erfaring med at finde den optimale vægtfordeling og balance, så trækkraften optimeres, og brændstofforbruget begrænses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Korrekt ballastering er nødvendig, hvis man skal have det optimale ud af den kraft, man har til rådighed, siger han.

Jens Flarup, Flarup Maskiner, supplerer med, at det er en målsætning i fremtiden at udvikle frontvægten yderligere, så den justeres automatisk, når traktorens elektronik konstaterer, at der er behov for en bedre vægtfordeling.

Med vægte under hjulene demonstrerer han, hvordan akseltrykket ændres med et par hundrede kg pr. hjule, når vægtklodsen skydes ud i yderpositionen. Og desuden viser han, hvordan vægtfordelingen justeres i forhold til, om den store harve, der er spændt på traktoren, står på jorden eller er hævet.

Uwe Hansen mener i øvrigt, at mange traktorer har for mange hestekræfter i forhold til deres vægt.

Minimerer hjulslip

- Hvis vi kan minimere hjulslip ved at køre med en mindre traktor med optimal vægtfordeling, taler vi også om betydelige besparelser, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativet til vægtklodser er ifølge Uwe Hansen hjulvægte og vand i hjulene, men den løsning kalder han ondskab mod både traktor og mark.

- Hjulvægte og vand giver også en konstant belastning under alle forhold, og min erfaring er, at jern som ballast er betydeligt billigere i brændstofforbrug end for eksempel vand i hjulene, siger Uwe Hansen.

Han udviklede sin første standardvægtklods i 2014, og han grundlagde Allround Vægtklods som et hobbyprojekt i 2015.

Siden da har han udviklet flere vægtklodser. Foruden Vægtklods Vario viser han på Dansk Markdemo også vægtklodsen med navnet Vægtklods Vision, som også er skabt med fleksibilitet for øje.

Den vejer 750 kg og kan yderligere forsynes med 800 kg i form af standardfrontvægte i hver side. Beslaget tilpasses den type frontvægte, man i forvejen har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægtklods Vision kan enten hænges på som en almindelig vægtklods, eller den kan også hænges på redskabssiden.

Uwe Hansen oplever stigende interesse for sine vægtklodser.

- I begyndelsen var folk skeptiske, men flere og flere bliver interesserede i dem, siger Uwe Hansen.