Lyt til artiklen:

Vandværker og kommuner presser på for PFAS-løsninger

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Efter fund af PFAS i græs langs vestvendte kyster, i grundvand ved brandslukningsområder og andre steder efterlyser landets kommuner, vandværker og brancheorganisation for vandselskaber Danva flere midler til at løfte opgaven med oprensning.

I et brev sendt den 24. april til miljøministeren oplister de tre parter deres bekymring for fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandværkerne, kommunerne og vandselskaberne ønsker at bidrage til en kommende handlingsplan på området. I brevet skriver de:

- Vi står over for store udfordringer med PFAS, som truer vores grund- og drikkevand. Danske Vandværker, KL og Danva vil gerne bidrage til, at vi får prioriteret opgaven på den bedte måde, i en samlet handlingsplan, og ser frem til at blive inddraget i arbejdet, skriver de i brevet til miljøministen.

Parterne er også bekymret for, om arbejdet med oprensning og forebyggelse kommer til at overstige kommunernes budgetter.

- Kommunerne og regionerne kan ikke med de nuværende midler løfte de opgaver, som der er et pres for at gennemføre; for eksempel at tage prøver af jord, vand, græs og dyr, og at undersøge og oprense potentielt forurenende grunde. PFAS i grundvand, spildevand og overfladevand giver ekstra arbejde med kontrol og opsporing af kilder samt nye opgaver med prøvetagning og opfølgning, skriver parterne til miljøministeren.

Samme dag som bekymringsbrevet blev afsendt til miljøministeren kom Rigsrevisionen med en skarp kritik af Miljøstyrelsen for ikke i tilstrækkelig grad at have overvåget drikkevand, overfladevand og spildevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritikken lyder:

"Miljøministeriets indsats mod PFAS i perioden 2007-2021 har været meget utilfredsstillende, mener Rigsrevisionen, der i dag offentliggør sin beretning".

L&F: Ministeren burde have handlet for længst i afgræsningssagen

Se også:

L&F: Ministeren burde have handlet for længst i afgræsningssagen

Opskræmte borgere

Fundet af PFAS har både opskræmt borgerne og givet massive udfordringer for landmænd, der har afgræsningsaftaler med Naturstyrelsen, Landbrugsstyrelsen og Forsvaret.

- PFAS fylder mere og mere i medierne og skaber frygt hos de berørte borgere. Derfor skal både vandværker, kommuner og regioner havde adgang til relevant information, og kommunikationen til borgerne koordineres på tværs af myndighederne, med staten for bordenden, når der for eksempel bliver gjort nye fund af PFAS, skriver Danske Vandværker, KLs Klima- og Miljøudvalg og Danva til miljøministeren.

Forsvaret annullerer 19 afgræsningsaftaler

Se også:

Forsvaret annullerer 19 afgræsningsaftaler