Lyt til artiklen:

EU lander aftale om ukrainsk eksport gennem fire medlemslande

00:00
Hastighed: ???x
01:26

Det har været en hovedpine for både EU og Ukraine, at fire medlemslande den senere tid har indført importforbud mod ukrainske landbrugsvarer på grund af lokalt prispres.

Men nu meddeler EU´s handelskommissær, Valdis Dombrovskis, at EU, Ukraine og de fire lande, Polen, Slovakiet, Bulgarien og Ungarn er nået til en foreløbig aftale. Det skriver kommissæren på Twitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Dombrovskis er parterne nået til enighed om, at Polen, Slovakiet, Bulgarien og Ungarn fjerner deres importforbud, men at "ekstraordinære beskyttelses-tiltag" på hvede, majs, rapsfrø og solsikkefrø træder i stedet.

Hvad dét konkret dækker over, skriver Dombrovskis ikke, men det er nærliggende at tro, det er et importforbud dog i denne omgang begrænset og med EU-accept.

Kommissær: EU kan godkende midlertidigt importforbud fra Ukraine

Se også:

Kommissær: EU kan godkende midlertidigt importforbud fra Ukraine

Der er desuden blevet enighed om en hjælpepakke på 100 millioner euro til berørte landmænd i fem medlemslande, som efter alt at dømme er de fire allerede nævnte samt Rumænien, der tidligere barslede med importforbud, men valgte at afvente EU.

Aftalen betyder at parterne også vil samarbejde om at sikre eksport fra Ukraine via "solidaritets-ruter". Det tyder dermed på, at eksport gennem landende vil blive tilladt for alle varer, som landbrugskommissæren, polske Janusz Wojciechowski, tidligere har meddelt.