Lyt til artiklen:

Maskinstation mister 15 millioner kroner om året uden ærter

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Med ærtehøsten 2022 er dansk produktion af ærter til frost en saga blot. De store, særegne maskiner skal ikke længere støvsuge Lolland, Falster og Sydsjælland for ærter. For det belgiske firma Ardo har besluttet at lukke deres danske fabrik i Orehoved på grund af nedslidning, der ikke kunne betale sig at renovere.

Det betyder at Døllefjelde Maskinstation på Lolland mister en tredjedel af omsætningen, cirka 15 millioner kroner, ligesom de cirka 25 mand der lejes ind om sommeren ikke har dén mulighed mere. Det fortæller Simon Ludvigsen der ejer maskinstationen til Folketidende

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er dog uforstående overfor argumentet om, at klimaet også skulle være bedre til ærter i Sydeuropa, hvor produktionen flyttes hen, fortæller han til avisen.

- Det mener jeg ikke det er. Det handler blandt andet om, at klimaet heroppe kan lave en sødme. Vi har aldrig vandet ærterne her, men det gør de i Sydeuropa, hvor de begynder at få problemer med at have vand tilgængeligt. De får muligvis restriktioner på det snart, og så ender det jo med at blive bedre at plante her end i Sydeuropa alligevel, siger Simon Ludvigsen til Folketidende, med reference til at de mangler vand i blandt andet Frankrig, hvortil to ærtehøstere og fire såmaskiner er blevet solgt fra Døllefjelde Maskinstation.

Maskinbladet var på plads til den sidste ærtehøst, og hvordan det gik kan du se i artiklen herunder.

Se den sidste ærtehøst i Danmark: Står tilbage som et stærkt varemærke

Se også:

Se den sidste ærtehøst i Danmark: Står tilbage som et stærkt varemærke