Lyt til artiklen:

Ærter kan komme til at spille en stor rolle i fremtiden

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Seges arbejder intensivt og konkret med udvikling af viden om nye afgrøder til plantebaserede fødevarer. En afgrøde, som Seges ser stort potentiale i er ærter. Blandt andet fordi det ikke er en fremmed afgrøde på danske marker eller en fremme råvarer for danske forbrugere, skriver Seges.

- Fødevareproducenter og forbrugere efterspørger danske ærter til plantebaserede fødevarer, men kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag og aroma, kan - endnu ikke - måle sig med importeret soja. Derfor kan den stigende efterspørgsel ikke imødekommes. Men det vil vi lave om på, siger chef for Seges Plante- og MiljøInnovation, Jens Elbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Potentialet i danske ærter

- Vi ser et stort potentiale i produktion af forarbejdede plantebaserede fødevarer fra danskproducerede modne ærter. Men vi mangler stadig masser af viden om sorter, dyrkning og forædling - og vi håber, at vi kan få mulighed for at arbejde målrettet med potentialet, så vi om få år ser marker med ærter, som dyrkes til fødevarer, som for eksempel ærtefars og ærtedrik, siger Jens Elbæk.

- Ærter er ikke bare ærter. De varierer meget i kvalitet, i smag og i tekstur, men også dyrkning og høst varierer - og derfor er der behov for at dykke meget længere ned i dette område, og få konkret viden, som landmanden kan bruge. Det er det, der skal til, for at vi kan målrette dyrkningen af ærter til det behov, der er i markedet hos fødevarevirksomheder og food service. Og så skal landmanden opleve, at der er lønsom afsætning, også selvom den danske vare måske koster lidt mere end et udenlandsk, importeret produkt, siger Jens Elbæk.

Seges arbejder med flere af disse udfordringer - blandt andet i form af landsforsøg, der skal føre til viden om, hvilke sorter, der klarer sig bedst under danske forhold, samt viden om dyrknings- og høstteknikker. I forhold til at skabe etablerede værdikæder, så indgik Seges og Food & Biocluster Denmark sidste år en alliance om udvikling af værdikæderne for planteprotein til fødevarer.

Målet er at styrke jord-til-bord innovation og samarbejde om udvikling af danske plantebaserede fødevarer.