Lyt til artiklen:

Klart svar fra Miljøstyrelsen i Reglone-sag

00:00
Hastighed: ???x
03:08

I kølvandet på afgørelse om den nylige dispensation til brug af Reglone til vækststandsning af kartofler, retter Danmarks Naturfredningsforening endnu en gang kritik af afgørelsen.

Det skete i DR-radioprogrammet P1 Morgen 26. juli. Her interviewede vært Jan Falkentoft landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Rikke Lundsgaard, om foreningens holdning til, at Miljøstyrelsen for tredje år i træk har givet dispensation til brug af Reglone i Danmark trods EU-forbud mod diquat, der er aktivstoffet i Reglone.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Grunden til, at man søger om dispensation til brug af Reglone er, at det er nemmere og billigere. Betingelserne for at bruge et alternativ er ikke, at det er lige så let og billigt at bruge som et forbudt stof. Der er alternativer, der er mekaniske metoder, og der er også andre kemiske metoder på vej. Men det er jo nemmere og søge og få en dispensation, sagde Rikke Lundsgaard i programmet.

Hun forstår godt, at landmænd gerne vil bruge Reglone, da det er nemt og bekvemt og at det giver en bedre lagerfasthed. Hun mener dog, at da kartofler er en højværdiafgrøde, er det er en risiko, man løber, når bestemte stoffer bliver forbudt at bruge.

Tidligere kritik fra DN

I forbindelse med, at der blev givet dispensation til brug af Reglone til vækststandsning af lagerkartofler d. 24. juni 2022, kommenterede Rikke Lundsgaard på nyheden.

- Det er skuffende og helt ubegribeligt, at man nu gør det muligt at benytte Reglone igen. Det er jo ikke uden grund, at giften blev forbudt i EU. Politikerne har lige lavet en ganske udmærket sprøjtemiddelstrategi med nogle gode ambitioner for den samlede reduktion af brugen af pesticider. Og så gør de det her med de her giftige midler! Det er helt gakkelak, sagde hun i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings egen dækning af nyheden

Miljøstyrelsen skriver til DR i forbindelse med sagen, at EU's risikovurdering for aktivstoffet diquat er lavet på grundlag af fra en væsentlig højere dosis end den, som Miljøstyrelsen har givet dispensation til. I det skriftlige svar til DR, pointerer Miljøstyrelsen baggrunden for generelt at godkende dispensationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"En dispensation kan gives, når der foreligger en fare, der truer en afgrøde, som ikke kan bekæmpes på anden rimelig måde. Risikovurderingen i forbindelse med forbuddet i EU, der er udført for aktivstoffet Diquat er lavet ud fra en væsentlig højere dosis end den dosis, som Miljøstyrelsen har vurderet. Miljøstyrelsens vurdering af den konkrete ansøgning om brug i Danmark viser, at Reglone er sikkert at anvende med den nedsatte dosis. Det er således ikke en risiko for sundhed eller miljø, herunder grundvand. Vi ved, der er udført forsøg på at finde alternativer, kemiske som mekaniske, men at der ikke er rimelige alternativer for nuværende."

Rikke Lundsgaard mener ikke, at argumentet om, at dispensationen er givet på baggrund af en nedsat dosis holder.

- Det forbud, der er udstedt fra EU er ikke gradbøjet ud fra doser eller sprøjteafstande, sagde hun til DR.