Lyt til artiklen:

Agri Nord: Vesthimmerlands klimasyn kan inspirere andre kommuner

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Byrådet i Vesthimmerlands Kommune har netop godkendt en klimahandlingsplan, som er blevet positivt bemærket i landboforeningen Agri Nord. det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

Politikerne i Vesthimmerland har nemlig med klimahandlingsplanen vedtaget, at kommunen i arbejdet med den grønne omstilling er forpligtiget til at inddrage landbrugets positive optag af CO2 i forhold til det samlede CO2-aftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den tilgang, som politikerne i Vesthimmerland har til landbruget, kunne man måske lade sig inspirere af i resten af Nordjylland - ja, i resten af landet, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

Positivt at CO2-optaget indgår

- Vi bemærker i Agri Nord, at Vesthimmerland prioriterer landbruget- at landbrug er en vigtig del af kommunens DNA, siger Carl Christian Pedersen og tilføjer:

- I Agri Nord ser vi positivt på, at man tænker landbruget ind i klimahandlingsplanen og vurderer landbrugets og skovbrugets CO2-optag i stedet for alene at fokuserer på udledning.

Formanden understreger at landbruget fortsat arbejdet målrettet på at nedbringe udledningen, og på samtidig at øge optaget af CO2, på en måde så vi når i mål medklimamålene.

Opgørelsesmetoden skal revurderes

Opgørelsen af CO2-regnskabet i klimaplanen fra Vesthimmerland Kommune er udarbejdet efter CAPF-metoden. Af byrådsbeslutningen i Vesthimmerland Kommune fremgår det samtidig, at kommunen er forpligtiget til at

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Revurdere metoden bag opgørelsen af CO2 udledningen og arbejde for en metode, der tager højde for det positive optag i de biologiske processer, som i samspil med bæredygtig energiproduktion bidrager til reduktion af det samlede CO2 aftryk.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Larsen, glæder sig først og fremmest over, at Vesthimmerland har vedtaget en meget ambitiøs Klimahandlingsplan.

- I den plan slår vi to tykke streger under landbrugets betydning og berettigelse - både når det gælder erhvervets udledning og optag, siger Per Bach Larsen og fortsætter:

- Landbruget er både vores store CO2-udfordring, men også vores største stedbundne potentiale, når det gælder nedbringelse af CO2-udledning, men også energiproduktion og skabelse af energi-øer, Borgmesteren understreger, at tilføjelsen om landbruget i klimahandlingsplanen blot viser det skarpe fokus på erhvervet i indsatsen i Vesthimmerland.

Den samlede værdikæde i fokus

I byrådets beslutning står der, at landbrugsproduktionen er en vigtig del af Vesthimmerland. Og det er af den grund, at kommunen finder det afgørende, at udledningen bliver vurderet ud af landbrugets samlede værdikæde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Fra planternes optag af CO2 til det konkrete forbrug af fødevarer lokalt og produktion af eksportvarer, hedder det i beslutningen.

Vesthimmerlands Kommune har desuden tilmeldt kommunen et arbejde i KL, der tester og udvikler de forbedringer og metodeændringer af energi og CO2-regnskabet, der aktuelt er under udvikling.