Lyt til artiklen:

Avl skal give flere levende grise

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Landbrug & Fødevarer Sektor Gris konstaterer nu, at et afgørende parameter, som vores omverden måler den danske svineproduktion på, er, om det kan lykkes at forbedre overlevelsen blandt danske grise.

- Vi skal forbedre overlevelsen både blandt pattegrise og søer. Det vil også bidrage til, at vi fastholder konkurrenceevnen, sagde Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortalte på sektorens årsmøde i Herning, at SEGES Innovation i projektet SoLiv har fokus på managementtiltag og andre nye værktøjer, som kan øge overlevelsen blandt søer, blandt andet baseret på de registreringer, der foretages i besætningerne.

- Værktøjet giver et overblik over, hvor i cyklus soen dør, hvad den dør af, og man kan samtidig benchmarke sig mod andre soholdere, der bruger værktøjet.

Avl og overlevelse

Men også avlen spiller ind.

- På baggrund af mere end to års intensivt arbejde er LG5 blevet afskaffet, og DanBreds avlsmål er ændret til at indeholde nye egenskaber, der vil give mere robuste grise og bidrage til at hæve pattegriseoverlevelsen. Gode avlsegenskaber er nemlig vigtigere end nogensinde for at fastholde konkurrenceevnen, sagde Christian Fink Hansen.

Der er tale om pattegrisens genetiske potentiale for at overleve og soens genetiske potentiale for at få sine pattegrise til at overleve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tredje egenskab er kuldstørrelse, som er soens genetiske anlæg for reproduktion, målt på antallet af fødte pattegrise. Ved at tage højde for de tre egenskaber forventer vi, at avlsarbejdet i DanBred kan hæve pattegriseoverlevelsen med ét procentpoint om året i de kommende år. Der er med andre ord flere penge i robuste grise end i kuldstørrelse alene - når vi har den høje kuldstørrelse som DanBred-soen har, sagde han.

Men han understregede, at der selvfølgelig stadig er fokus på de kendte avlsmål som tilvækst, kødprocent og fodereffektivitet.

- Vi har også avlsmæssige initiativer på tegnebrættet, der skal forbedre søernes pasningsevne og overlevelse, tilføjede han.

Christian Fink Hansen henviste til et forskningsprojekt, der tager udgangspunkt i data fra produktionsbesætninger og han kaldte det revolutionerende, at der kan anvendes data fra krydsningsdyr i produktionsbesætninger og på det grundlag udvælge renracede dyr i avlsbesætninger, der giver mere robuste dyr.

- Avlen gør os effektive, sagde han.