Lyt til artiklen:

10 procent færre har søgt ind på jordbrugs- og fødevareuddannelserne

00:00
Hastighed: ???x
02:43

I dag har 60.034 ansøgere fået besked om, at de kan starte på en videregående uddannelse. 1557 af dem starter på en uddannelse, som er særlig relevant for jordbrugs- og fødevaresektoren. Det er et fald på 10% fra 2021 og også 6 procent under sidste "normale" optagelsesår inden Corona (2019). Det generelle fald 2019-2022 for de videregående uddannelser er 9 procent, skriver L&F i en pressemeddelelse.

- Selv om jordbrugs- og fødevareuddannelserne klarer sig en smule bedre end det samlede gennemsnit, giver tallene anledning til bekymring i L&F. Det er afgørende for en bæredygtig og innovativ udvikling af fødevareerhvervet, at vi forstår at tiltrække de bedste hjerner og engagerede unge til de uddannelser, som retter sig imod erhvervet. Hvad enten kandidaterne direkte kommer til at arbejde i vores landbrugsrådgivning, i vores fødevarevirksomheder, som planteforædlere eller i grovvaresektoren. Eller de finder ansættelse hos myndigheder eller uddannelses- og forskningssektoren. Der bliver brug for endnu flere talenter de kommende år til at indfri de store potentialer og udfordringer, som ligger i den danske fødevareklynge, skriver L&F i en kommentar til optagelsestallene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønskeuddannelse

L&F mener at det er særligt bekymrende, at søgningen til de landbrugsrelaterede uddannelser og fødevareuddannelserne på flere uddannelsesniveauer viser store fald. Bacheloruddannelsen i Husdyrvidenskab (KU) fastholder dog et nogenlunde optag og Veterinærmedicin er igen topscorer.

- Vi håber nu, at nogle af de mange unge, som ikke har fået plads på deres ønskeuddannelse, kigger på nogle af de uddannelser, der endnu har ledige pladser. Vi ser ofte et stort efteroptag frem til studiestart i september, skriver L&F.

Da uddannelserne rettet mod jordbrugs- og fødevareområdet tilbyder fantastiske muligheder for at beskæftige sig med emner, som gør en forskel for vores sundhed, miljø, grøn omstilling, klima m.v. er vi sikre på, at mere information og en synliggørelse af de mange karrieremuligheder inden for erhvervet kan gøre flere interesseret i uddannelserne. Bl.a. derfor har vi etableret kampagnen "Future food".

Future Food er fødevarebranchens fælles kampagneindsats målrettet rekruttering til uddannelser. Sammen med danske organisationer og virksomheder kæmper vi i L&F for at få de skarpeste hænder og dygtigste hjerner til at bekæmpe klimaudfordringer og samtidig sikre, at alle får mad på bordet.