Lyt til artiklen:

Horsch gik til opgaven med disc og tænder

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

WekoAgro valgte at det skulle være discharven og grubbesåmaskinen fra Horsch, der skulle bruges ved etablering af kløvergræsparcellen.

Parcellen hvor WekoAgro med Horsch-redskaber har etableret kløvergræs er på 12 x 48 meter, hvoraf 50 procent er nedvisnet med Glyphosat, og resten er ikke. I alt 0,6 hektar græsmark, hvor der er frit spil for jordbearbejdning, men prisen pr. hektar vil blive gjort op.

Arne Gejl der er Horsch-produktspecialist hos WekoAgro, fortæller her om valget af redskaber, og hvordan de har valgt at løse opgaven med etablering af kløvergræsparcellen:

- Fundamentet for såningen laver vi med en Horsch Joker discharve, for at skære græsmåtten i stykker. Vi har kørt over to gange, og i den virkelige verden havde vi kørt på tværs i to forskellige vinkler, så vi kan skære græsset i så små tuer som muligt.

- Men et godt fundament med to hurtige harvninger, vi kører cirka 15-20 km/t i en dybde på 5-10 cm. Det er meget stenet jord her, så discharven kommer i den dybde den nu kan. Vi skal ikke dybere med discharven, det er ikke meningen, den er egnet til en øverlig behandling.

rich-media-1
Horsch Joker discharven har været ovre græsparcellen to gange. Foto: Morten Damsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Focus på detaljen

- Såning af kløvergræsset har vi gjort med vores Focus TD, hvor vi har løsnet i normal pløjedybde på 25 cm med Focus' grubbetænder, så vi har lavet jordløsning og såning i en overkørsel, og græsfrøene de er sået i 0,5-1 cm dybde.

- Hvis vi ville have sået noget hvidkløver ud samtidig med, så kunne det være drysset ovenpå til sidst ved hjælp af frøsåkassen Mini-Drill.

- Vi syntes det er en rimelig omkostningsbevist handling vi har lavet, og samtidig udført det der skal til for at lave et godt stykke arbejde.

- Ved at løsne i dybden har vi også sikret os ved store regnskyl, fordi vandet nu kan komme væk fra jorden ned i de riller som grubbetanden har lavet.

- Grubbetanden sidder imellem hver to såskær, så græssets rødder kan også komme i jorden.

- Det er vores bud på pløjefri etablering af blandt andet kløvergræsmarker, og den ved der sidder lige i skabet hver gang. Så har vi ikke noget færdsel i det såede bagefter, og kan avle topudbytte på forageren også.

- Det er fokus på detaljen.