Lyt til artiklen:

Marksprøjtens forsikring mod stoppede dyser

00:00
Hastighed: ???x
04:07

I begyndelsen af 2010'erne havde nogle roedyrkere på Lolland et ønske om at kunne køre bor og mangan ud på planterne på samme tid. Målet var at spare en tur i marken med marksprøjten, problemet var, at havde man bor med, så gik det meget ofte galt. Væsken klumpede sammen, fedtede sprøjten til og stoppede dyserne.

Interfiller tog udfordringen op, og i laboratoriet undersøgte man, hvad der kunne gøres for at en samtidig kørsel med flere komponenter, hvor også bor indgik, driftssikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Interfiller i en pressemeddelelse.

-Landmandens største frygt, når man blander noget i sin sprøjte, det er, at det skal stoppe dyser og filtre. Når der er godt sprøjtevejr, så er der ikke noget værre, end at du skal stå med en tandbørste eller en opvaskebørste og rengøre dyser og filtre, fortæller direktør i Interfiller Henrik Gubi.

Løsningen gav Interfiller navnet BorAdditiv, og roedyrkerne på Lolland og mange andre landmænd har nu haft stor gavn af opdagelsen, som siden viste sig at have mange flere anvendelsesmuligheder. Hen ad vejen fandt brugerne ud af, at bor-additivet kunne benyttes til at gøre stort set alle blandinger homogene, og selv hvis en sprøjte med baggrund i en ændring i pH-værdien, er klistret sammen, så kunne bor-additivet løsne den gordiske knude.

-Har du et problem, så kan bor-additivet oftest hjælpe, uden at du skal lave den her ekstensive arbejdsproces med rengøring af hver enkelt dyse og måske være videre kort tid efter, hvor det førhen let kunne tage flere timer, forklarer Henrik Gubi fra Interfiller.

Holder sprøjten ren

Hvis en sprøjte var gul inden i tanken, da den blev købt, så skal tanken blive ved med at være gul. Hvis der findes brune eller hvide belægninger, så er det for Henrik Gubi en klar indikation af, at der er noget i sprøjten, der ikke er blevet gjort ordentlig rent. Og første gang du anvender BorAdditiv, er det vigtigt med en ren sprøjte, så man sikrer sig, at der ikke er nogle kemirester tilbage i den efterfølgende sprøjtning hvor bor-additivet er med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første gang Interfiller selv brugte bor-additiv, der havde teamet gjort sprøjten ren med diverse normale rengøringsmidler, men helt ren var den alligevel ikke blevet.

-Vi havde den her sprøjte, og havde gjort den godt ren og havde tilført det her rengøringsprodukt, som hæver pH-værdien, og så kom vi bor-additivet, bor og kemi i, i den rækkefølge, vi skal. BorAdditiv løsnede så den gamle kemi, der gennem tiden var aflejret i bommen, så de første 40 meter af marken blev rapsen ikke højere end skaftet på et par Rossi-boots; fordi der var kommet rester af et mini-middel ud i rapsen, fortæller Henrik Gubi, som har et godt råd til sprøjtefolket.

Skifter du fra en hvedemark og over i en følsom afgrøde som spinat, frøgræs eller raps, og har du lige haft et ukrudtsmiddel i sprøjten, som der ikke må komme spor af med over i næste afgrøde, så kan du tage én liter BorAdditiv pr. 100 liter vand og lade det køre igennem for at løsne op. Og hos Interfiller har man også god erfaring med at rengøre den udvendige del af sprøjten og dyserne med BorAdditiv.

Fast følgesvend

Mange af Interfillers kunder tager bor-additiv med i marksprøjten som en forsikring. Ved at køre 50 milliliter BorAdditiv pr. 100 liter vand sammen med de andre midler kan man nemlig undgå eksempelvis okker-aflejringer i tanken og, at væsken af forskellige årsager pludselig ikke kan komme gennem dyserne. Prisen for BorAdditiv ligger i foråret 2022 på 34-35 kroner literen.

-Det er sjovt, det stadig hedder BorAdditiv, for produktet benyttes faktisk til mange opgaver. Du kan hælde det i sprøjten, også efter det er gået galt med blandingen i tanken, og kan du ikke opløse det på anden vis, så er det værd at prøve bor-additiv med 0,1 - 0,2 liter pr. 100 liter vand. Bor-additiv dunken kan fint stå på marksprøjtens platform, for modsat bekæmpelsesmidler, så skal det ikke bag lås og slå, forklarer Henrik Gubi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I blanderækkefølgen kører man hos Interfiller altid først forsuring, så mikronæring, kemi og til slut spredeklæbemiddel. Et godt råd fra Interfiller lyder, at før kemien blandes sammen med de øvrige midler, så skal blandingen i sprøjten være krystalklar.