Lyt til artiklen:

Hold sprøjten ren for optimal funktion

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Hvis din marksprøjtes tank var lysende gul, grøn eller orange, da den blev købt, så skal den selv flere år efter gerne blive ved med at have den oprindelige farve. For findes der brune eller hvide belægninger i den, så er det ifølge Ulrik Pers fra mikronærings-specialisterne hos Interfiller en tydelig indikation af, at den ikke er så ren, som den burde være, det skriver Interfiller i en pressemeddelelse.

- Er der misfarvning i tanken, er det tegn på, at der sidder noget, der bør renses ud for at sprøjten kan fungere optimalt, og en ren sprøjte kan forebygge og forhindre eventuelle uheld, der kan forekomme, når fastklistrede aktivstoffer ryger med ud ved udbringning i afgrøderne, lyder det fra Ulrik Pers, agrospecialist hos Interfiller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge ham udnytter en normal sprøjterens en høj pH-værdi for at forkorte nedbrydningstiden på restkemien i sprøjten, men her kan man risikere at der efterlades aflejringer indvendigt i tank, rør og andre krinkelkroge på sprøjten.

Interfillers løsning

Derfor har Interfiller udviklet et middel, som de mener giver den bedste rensning.

- BorAdditiv er unik på den måde, at den arbejder i den modsatte ende af pH-skalaen end den normale sprøjterens. Den opløser den tilstedeværende kemi, så den kommer med ud med restvæsken, hvor du med en traditionel sprøjterens, designet til at inaktivere restmængden af kemi i sprøjten, risikerer at efterlade en belægning, forklarer Ulrik Pers.

Med en grundig rengøring og brug af Boradditiv kan man ifølge Ulrik Pers sikre, at det, man hælder i sprøjten også kommer planterne til gavn som planlagt, og han anbefaler derfor, at man i forbindelse med årets sidste sprøjtning altid slutter af med at rengøre sprøjten grundigt med midler fra begge ender af pH-skalaen.

Rengøring ved afgrødeskift

Landmandens største frygt, når man blander noget i sin sprøjte, er, at indholdet klumper sammen og stopper dyser og filtre. Aktivstoffer til specialafgrøder bliver ofte forsuret, og i den proces kan der ske løsning af aflejringer fra sprøjten, hvis den forinden ikke er blevet ordentligt rengjort. Derfor lyder det gode råd fra Ulrik Pers, at man bør bruge et par hundrede kroner og nogle timer på at rense sprøjten et par gange i løbet af sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det er oftest gammel kemi fra en tidligere sprøjtning, der bevirker at der kommer fnuller i filteret. Er der fnuller i filteret, så er der også skidt i sprøjten, og så er det på tide at få den renset godt igennem, siger Ulrik Pers og uddyber, at med de store sprøjter, der benyttes i den moderne, danske planteavl, så er risikoen for store skader på afgrøderne reel, hvis restkemien løsner sig, siger Ulrik Pers.

rich-media-3
Den røde dyse er efter en tur med Interfillers middel. Foto: Interfiller.