Lyt til artiklen:

Startup lover store kemibesparelser

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Fra 1. marts 2024 tilbyder den nordjyske startupvirksomhed Akson Robotics en alt-i-en-løsning kaldet CropUp, der ifølge dem selv kan reducere brugen af sprøjtemidler med op til 90 procent. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

CropUp-platformen har været under udvikling og i beta-stadiet i 2023, men gøres tilgængelig for alle her fra begyndelsen af marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med platformen er det muligt at optimere sprøjtning, gødningsfordeling og udbytte efter en enkelt overflyvning med drone.

Op til 90 procent reduktion af sprøjtemidler på marken og maksimering af udbytte er nu både realiserbart og tilgængeligt for danske landmænd, lyder det fra den nordjyske virksomhed.

Samtidig er der ifølge virksomheden tale om en ukompliceret løsning, der kræver minimalt arbejde for den enkelte landmand.

Priser fra 150 kr.

Det typiske prisleje starter ved 150 kr. pr. hektar for flyvning og processering af dataene, hvis flyvningen købes gennem landboforeningen. Løsningen kan tilpasses den enkeltes individuelle behov

Teknologien er baseret på avanceret kunstig intelligens og dronebilleder, som kan kortlægge både afgrøder, ukrudt og jord med stor præcision. De kortlagte data overføres til maskinernes terminaler, og gør det på den måde muligt at tilpasse sprøjtningen nøjagtigt til den enkelte mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien er kompatibel med størstedelen af de terminaler, som der allerede anvendes ved sprøjtning.

CropUp vil blandt andet være tilgængeligt gennem en lang række planteavlskonsulenter, og mange har allerede bestilt flyvninger til foråret.