Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Rekordvækst i salget af økologisk ost
Aldrig før har danskerne købt så meget økologisk ost som i 2020. Sidste år blev der nemlig solgt 5.800 ton økologisk Danbo, Havarti og andre typer mod 4.700 ton året før. Det svarer til en vækst på 24 pct.
Det skriver mejeri.dk.
- Sidste år så vi det suverænt største salg af økologisk ost nogensinde, siger chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer, og bemærker, at omsætningen i 2020 steg 14 pct. - fra 507 mio. kr. til 576 mio. kr.
Som årsag til den store stigning peger han på, at landets mejerier er begyndt at satse mere på øko-ost ved dels at øge produktionen, dels at tilbyde et bredere sortiment og flere specialoste. Dertil kommer en 'corona-effekt', i form af at mange arbejdede hjemme i 2020 og bl.a. spiste brød med økologisk ost i middagspausen.
Et gennembrudsår
Når det gælder økologiske mejeriprodukter, har ost stået i skyggen af økomælk - der har en markedsandel på 33 pct. - og yoghurt, smør og blandingsprodukter, som udgør knap 20 pct. af det samlede salg. Selv om øko-osts markedsandel kun udgør cirka 7 pct., vil Ejvind Pedersen gerne kalde 2020 for et gennembrudsår for økologisk ost.
- Væksten i salget i detailhandelen vil helt sikkert fortsætte, men det bliver spændende at se, om stigningen bliver lige så stor i 2021 som sidste år, idet mange nu er vendt tilbage til deres arbejdspladser. Men forbrugere, der køber økologi, er meget loyale og plejer at holde fast i deres valg. Det så vi fx under finanskrisen, hvor væksten i økologi fortsatte, mens det øvrige salg i detailhandelen stagnerede, fortæller Ejvind Pedersen.
De øvrige økologiske mejerikategorier kan også notere en øget afsætning i 2020. Salget af økologisk smør og blandingsprodukter gik 9 pct. frem, mens der blev solgt 5 pct. mere økomælk. Med et samlet salg på i alt 3,3 mia. kr. er mejerivarer næststørst i kategorien økologi efter frugt og grønt i 2020. I alt udgjorde den totale afsætning af økologiske fødevarer sidste år 16 mia. kr. - 14 pct. mere end året før.