Demonstrationer er friholdt fra forsamlingsforbuddet og er en grundlovssikret ret. Men to eksperter i mikrobiologi frygter, at lørdagens traktordemonstrationer kan skabe en superspredning af covid-19.

Det skriver TV2, som har talt med Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, og Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I følge de to professorer kan forsamlingerne i København og Aarhus blive kilde til coronasmittekæder. De var ikke selv tilstede ved demonstrationerne, men baserer deres udtalelser på optagelser fra de to byer.

- Det er tydeligt, at folk ikke holder en meters afstand, og der er meget få, der bærer mundbind. De er ganske vist udenfor. Men de kommer rejsende fra alle dele af landet, og det rummer alle ingredienser til en superspredningsbegivenhed. Der er formentlig også minkavlere imellem, så det er en rigtig uheldig cocktail af manglende forholdsregler, siger Hans Jørn Kolmos til TV2.

Ikke den første demonstration

Traktordemonstrationen er dog ikke den første demonstration, der har fundet sted i Danmark under sundhedskrisen. Den 7. juni var over 15.000 mennesker samlet i København i en demonstration i kølvandet på, at den sorte amerikaner George Floyd var blevet dræbt af en betjent.

Ti deltagere og to nære kontakter blev smittet i følge Styrelsen for Patientsikkerhed, som dog ikke kunne bevise, at personerne var blevet smittet i forbindelse med demonstrationen.

Statens Serum Institut oplyser, at de fleste, der smittes med ny coronavirus, viser symptomer fra 1 til 14 dage efter man er blevet smittet. I gennemsnit går der cirka en uge til symptomerne viser sig.