Lyt til artiklen:

Insektsensor skal forbedre biodiversiteten

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Sommeren 2020 er en ny sensorteknologi blevet testet i et samarbejde mellem Syngenta og FaunaPhotonics. Resultaterne indikerer, at måling af insektaktivitet ved hjælp af sensorer kan have et stort potentiale i fremtiden til gavn for både landmænd og biodiversiteten.

- Tab af biodiversitet er en udfordring, som bør tænkes globalt, men kræver handling lokalt. Det er netop dét potentiale, vi ser i sensorer, som kan beskytte biodiversiteten og samtidig give bedre udbytte og kvalitet i afgrøderne, siger Carina Christine Skovmøller, Head of Business Sustainability ved Syngenta Nordics.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien, der er testet, er udviklet af FaunaPhotonics, og ved brug af lys-sensorer scanner og indsamler den data om insekter, der er i og omkring det lokale område, hvor sensoren er sat op, og de registrerer målinger hele døgnet i den periode de er sat op. På den måde kan data hjælpe med at give en forståelse af, hvordan biodiversitet og insektaktivitet ser ud i marken. Der kan derefter tages beslutninger, der kan påvirke afgrøderne positivt og bedst muligt beskytte biodiversiteten.

Test af sensorer

Sensorerne blev i sommer testet hos Joachim Moltke ved Lystrup Gods. Her blev der opsat to sensorer. En sensor nær en anlagt blomsterstribe, og en anden et sted, ved en naturlig markkant.

Test-målingerne viste stabile målinger i den måned, de var sat op og blev fulgt af en forsker fra Københavns Universitet, som løbende gennem forløbet indsamlede data på traditionel vis ved at observere insekter på stedet og ved at samle insekter med net og bestemme dem i laboratoriet. Sensorerne viste blandt andet, at insektaktiviteten, der var opsat nær blomsterstriberne, var 60 procent højere. Resultaterne overraskede på flere måder Joachim Moltke, og han ser muligheder med sensorer i fremtiden:

- Ved at kende til insekterne og til deres flyvetider får jeg en bedre forståelse af, på hvilke tidspunkter insekterne er mindst aktive. Det kan jeg bruge i forhold til, hvornår jeg kan sprøjte mine marker og dermed beskytte bierne. Derudover ser jeg også et potentiale på sigt, hvor sensorer kan hjælpe med at sige noget om niveauet af insektaktivitet ved eksempelvis mine rapsmarker, hvilket kan medvirke til et øget udbytte, siger Joachim Moltke, som mener at testforløbet har givet ham positive erfaringer.