Lyt til artiklen:

Syngenta udvikler jordsensor til at fastslå jordens sundhed

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Abonnementsartikel

Syngenta har udviklet en ny jordinsektsensor, som i øjeblikket testes. Baseret på indsamlede jordprøver kan sensoren give en vurdering af jordens biodiversitet, jordens biologiske kvalitet samt økosystemernes stabilitet.

Syngenta har i samarbejde med det ungarske institut for jordbundsvidenskab (AKT) udviklet en sensor til bestemmelse af jordens sundhed og kvalitet.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har på nuværende tidspunkt ikke nok viden og data omkring, hvilke insekter de enkelte jorden indeholder, og hvad det betyder for jordkvaliteten, siger Carina Skovmøller, Head of Business Sustainability for Norden og tilføjer, at der ligeledes er brug for data, der understøtter og forklarer, hvilken indvirkning forskellige landbrugspraksisser har på blandt andet jordens sundhed.

- For eksempel har mikroarthropoderne en stor rolle i nedbrydning og genanvendelse af næringsstoffer. På grund af deres lille størrelse (0,2-2 mm) og begrænsede mobilitet er de følsomme over for enhver indblanding i jorden, hvorfor det er vigtigt at overvåge ændringer i populationsstørrelse og artsantal. Derfor har jordsensorer vist sig at være et vellykket værktøj til at evaluere jordens sundhed og bæredygtigheden af anvendte landbrugsmetoder, siger Carina Skovmøller.

Sensoren har navnet EDAPHOLOG, der kommer af ordet edaphologi, der betyder læren om jordens indflydelse på levende organismer. Netop de levende organismer spiller en vigtig rolle i sensorens målemetoder. Sensoren måler de insekter, der lever i jorden, for eksempel springhaler eller mider. Målingerne sker via jordprøver, der tages fra den mark, hvor jordkvaliteten ønskes testet.

Syngenta tester netop nu de nye jordinsektsensorer i flere europæiske lande, herunder Danmark. Her kommer sensoren bl.a. til at indgå som en del af projektet GRObund, hvor man tester og sammenligner tre dyrkningssystemer i form af traditionel jordbearbejdning, reduceret jordbearbejdning og CA.

- Indtil nu har fokusset i mange undersøgelser været måling af flyvende insekter, men med denne nye teknologi er det nu også muligt at måle omfanget af de insekter, der lever under jorden på en nem måde, udtaler Carina Skovmøller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark testes sensorerne blandt andet i samarbejde med Seges Innovation samt universiteter involveret i landbrugsforskning og rådgivning. Målet er at udforske mangfoldigheden af liv under jorden.

For at teste jordkvaliteten skal der udtages ni jordprøver fra den mark, hvor jordkvaliteten skal testes. Disse jordprøver placeres øverst i sensoren, hvor der er en specialdesignet bakke. En varmelampe er placeret over bakken, som udtørrer jorden fra toppen og ned, hvilket tvinger insekterne til at søge ned mod den fugtigere jord i bunden af bakken.

Efterhånden som jorden bliver mere tør, vil insekterne begynde at bevæge sig nedad gennem bakken, og derfra ledes insekterne til en tragt, der fører til en optisk enhed. Denne identificerer derefter insektarten, og sensoren holder styr på de registrerede arter. Sensoren kan forbindes med en mobilapp, og livedata kan ses gennem denne app.

Når målingen er afsluttet, indlæses alle data i appen, hvor forskellige veldokumenterede indekser beregnes, og fra appen kan landmanden derefter downloade resultaterne og rådataene.