Lyt til artiklen:

Længe ventet plov er kommet til Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Abonnementsartikel

Den nye Vari-Master L-plov fra Kuhn er nu kommet til Danmark, til stor glæde for den danske importør.

For tre år siden, tilbage i oktober 2017 var Maskinbladet med til en snigpremiere på Kuhns nye liftplov, Vari-Master L, da den kørte i den danske muld, og de danske Kuhn-forhandler så den på det tidspunkt hemmelige plov i aktion.

Ploven blev først præsenteret på Agritechnica 2017, og var ny fra ende til anden. Kuhn præsenterede begrebet SmartPlouging sammen med Vari-Master L, som blandt andet betyder muligheden for en Isobus-styring, hvor justering af ploven foregår på en Isobus-terminal i kabinen. Kuhn Parallel Tracking, som er et GPS-system til snorlige furer, som eksempelvis kommer til sin ret ved on-land-pløjning, som også er en mulighed på Vari-Master L.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kuhns prisbelønnet Sections Control, hvor de enkelte furer løftes ud fra en GPS-linje, så man på den måde undgår ujævnheder ved sammenpløjningen.

På Agritechnica 2019 præsenterede Kuhn en integreret pakker til Vari-Master L-ploven med navnet Duoliner - og nu i efteråret 2020, kom de første Kuhn Vari-Master L-plove til officielt at vende den danske muld.

Kraftig plov

Per Monk Rasmussen er produktchef hos den danske importør, Maskinhandler Indkøbsringen (MI) er godt tilfreds med at se den nye plov for alvor er kommet gået i gang i Danmark.

- Vari-Master L-ploven er langt mere end blot en tilpasning eller modelforbedring. Der er tale om en helt ny og fremtidssikret plov, der vil blive husket som en klassiker, fortæller han.

- Ploven vil i årene fremover optræde som grundmodellen for en lang række versioner, heraf en masse med avanceret teknologi, danske landmænd først nu er ved at lære at kende, påpeger Per Monk Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en kraftig plov til traktorer op til 320 hestekræfter.

- Ploven har tilkobling til kategori tre eller fire, samt et helt nyt vendehoved.

Grundstammen i Vari-Master L-ploven vil bestå af enten en ren liftplovsversion, hvor traktoren kører i furen eller en On-Land.

rich-media-3
Klargøringen af den nye Kuhn-plov. Foto: MI.

Smart indstilling af forplov

Furebredden er variabel og tilpasser sig automatisk en balanceret og harmonisk træklinje uanset om traktoren kører on-land eller med hjulet i furen. Således sker indstillingen af forreste furebredde automatisk, når den samlede arbejdsbredde ændres.

- Alle ved, hvor vigtigt, det er at få forploven indstillet korrekt. Ploven lancerer en ny og særdeles enkel løsning, hvor traktorføreren uden brug af værktøj kan justere forploven i tre positioner i forhold til skærspidsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frihøjden under rammen er 80 centimeter, og gennemgangen mellem plovlegemerne er henholdsvis 95 centimeter for fem og seks furer samt 101 centimeter for fire og fem furers versionen.

Ploven kan fås med landhjul i flere versioner. Både de velkende Kuhn-landhjul samt nyt kombinerede landhjul og transporthjul.

- Et kombi-landhjul er til brugere, som ønsker en sikker vejtransport, uden for stor belastning af traktorens bagaksel. Til dette behov tilbyder der også nogle nye features på vendehovederne til Vari Master L. EasyDrive vendehovedet gør det muligt at frigøre topstangsfæstet, for en let omstilling til transportkørsel. OptiDrive vendehovedet, gør det samme, men indeholder også en integreret affjedring - et meget anerkendt system hentet fra den større Vari Master 183, fortæller Per Monk Rasmussen.

Som hidtil vil for eksempel en fem furers version til enhver tid kunne udbygges med en fure, alt efter hvilket behov fremtiden vil kræve.

- Der er dobbeltvirkende hydraulisk stensikring på den nye plov, forstået således, at den naturligvis undviger store jordfaste sten ved det valgte moment, men også straks og automatisk finder tilbage på plads i normalpositionen, fremhæver Per Monk Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye plovkonstruktion gør desuden Vari Master L forberedt til den nye Kuhn Duoliner integreret pakker.

rich-media-6
Kuhn Duoliner pakker er en integeret løsning til den nye Kuhn-plov. Foto: Kuhn.